черешовата реколта

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ежедневните дъждове, падналите на места и градушки, и липсата на пазар и изкупуване съсипват черешовата реколта в Кюстендилско, коментират земеделски производители пред БНР.

Иначе реколтата се оценява като много добра – очакват се добиви около 8 хил. тона от плододаващи около 17 хил. декара череши.

От дъжда черешите загниват, пукат се, червясват. Градушката съсипа градини в района на Таваличево.

Най-сериозният проблем обаче е липсата на пазар и изкупуване.

Всяка година най-сериозните изкупвачи са италианци, сега обаче и те не изкупуват, каза съветникът в Кюстендил и шеф на земеделска кооперация в едно от близките села Валери Йовев:

„Обади ми се един човек, който е започнал да бере и всичките му череши са над 22 мм., тройна череша, в същият момент, това, което и аз го знам, че са му казали в базата – повече от 22 мм. няма да приемат череша“, разказа стопанин.

“Липса на пазар е поради факта, че италианецът има 5 000 бидона от миналата година, т.е. това, което дари Италия и спряха там всички преработвателни предприятия да работят, той не можа да си ги продаде и така. Аз до последно имах някаква надежда, че евентуално ще направи някакъв компромис“, каза още той.