Черноморска база на НАТО

„Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна!”

Това заяви премиерът Бойко Борисов в самолета пред българските журналисти на път за Вашингтон. “Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че няма промяна в позициите му Черно море да остане място за “платноходки, туризъм и мир”, които бе изразил пред две години.

Той припомни срещата си в София с румънския президент Клаус Йоханис през 2016-а, когато категорично се противопостави на идеята на северната ни съседка за създаване на обща черноморска флотилия от България, Румъния и Турция и дори отказа да подпише подготвените от румънците документи за това.

Нещо повече, Борисов разказа, как тогавашният военен министър Николай Ненчев и президентът Росен Плевнелиев на една от поредните срещи на военните министри на НАТО през юли 2016-а във Варшава са дали съгласието си за създаване на военна черноморска база у нас, за което той не бил уведомен предварително. За да пресече всякакви спекулации по този въпрос, Борисов тогава излезе и заяви, че иска да вижда в Черно море деца с пояси и платноходки, а не военни кораби.

„Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад“, каза през лятото на 2016 година пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с „офертата“ България, Румъния, Унгария и Турция да разположат военна флотилия в Черно море срещу Русия.

„Флотилия означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби към турските кораби“, разясни премиерът и отчете, че това минава неговите граници. Борисов разкри, че няколко пъти е казал на румънския президент – „българо-румънски учения всеки ден можем да правим, предлагам ви на Шабла да дойдете, на ракетните учения, които правим. На всеки военен кораб, ако искате, ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме. Съседи сме – можем да го правим, но другото вече е пряко отиване към военен конфликт“.

„Тези, които са ястребите, не виждам първо дали ще си пратят синовете там, та да изправим военни кораби като флотилия срещу руските кораби. Вече минава границата на това, което аз мога да допусна“, отсече тогава Борисов.

Тогава той обясни, че чака да се върнат в страната военният министър Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митов. „Много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент!“, каза тогава Борисов и припомни думите си пред журналистите днес на път за Вашингтон.

„Президентската институция е друго, те могат да са поемали ангажимент, могат да са говорили. Ние не се бъркаме в тяхната работа. Но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблеми с мен“, се закани тогава премиерът. На въпрос дали тези проблеми ще са причина за оставки министър-председателят отсече – „Ще ги пратя на корабите да воюват те, да видят колко е хубаво!“

Всичко това премиерът припомни на медиите, които отразяват визитата му в САЩ. „Няма промяна в позицията ми оттогава до днес“, заяви Борисов.Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…„Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…“ е коментар на Вал…Nov 24 2019skafeto.com

За 315 000 българи воден режим, за Бойко Борисов – златен смесител за баняПремиерът Бойко Борисов получи позлатен смесител при откриването на модернизираните цехове на завода…Nov 24 2019skafeto.com

Борисов: Нинова, излъга за оставката! Нинова: Излъгах теб и няколко бизнесмениИзпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосва ме, че все още не е факт. Това каза премиерът Бойко …Nov 22 2019skafeto.com


loading...