идиотите на Европа

„Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500“ – това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден.

„Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти“, коментира той.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той посочи:

„От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки“.

„Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт“, добави доц. Кунчев.

„Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката“, каза още той.

Дон. Кунчев коментира също, че най-вероятно наесен у нас ще започне поставянето на трета, т. нар. бустърна доза ваксина. Това вече се прави в Израел. Очаква се решение за това и на Европейската агенция по лекарствата. Главният здравен инспектор препоръча, ако човек си поставя трета доза, тя да е от ваксината, с която вече е имунизиран.

Виж още:Проф. Ива Христова: Младите подценяват опасността от коронавирусаВъзрастните са имунизирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността. Нито една ваксина оба…Jul 30 2021skafeto.com

Има по-опасен коронавирус вариант от Делта, алармира СЗОРъководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус предупреди за заплахата от по…Jul 21 2021skafeto.com


loading...