грипни вируси

Изводът от мащабно проучване в Израел е, че четвъртата доза на ваксината срещу коронавирус вдига имунитета, но след 4 седмици антителата отново спадат. Това каза в ефира на бТВ вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

По думите й подобна допълнителна доза след бустера е подходяща за най-възрастните пациенти, като тя сложи долна граница от 65 г.

„Лично моето мнение е, че следва да има една нова ваксина, съобразена с „Омикрон“, допълни Аргирова, като посочи, че сегашните препарати имат 60-70% ефективност срещу този вариант. „Не бива да мислим, че пандемията е свършила – в Китай и в някои страни в Европа има повишение на броя на заразените“, отбеляза експертът.

Именно заради това остава вероятността от връщане на някои от отменените мерки – особено заради ниския ваксинационен обхват. „Някъде около 1-10 май може да имаме вълна, която няма да е толкова силна, колкото тази около Нова година“ , коментира Аргирова.

Тя призова да се запазят безплатните ПСР-тестове от личните лекари.

„Предстои в България да влязат 2 или 3 съвършено нови лекарства против коронавирус с профилактично действие – до 72 часа да се вземат и прекъсват инфекцията. За да назначи общопрактикуващият лекар лекарството, той трябва да е абсолютно наясно с диагнозата“, коментира проф. Аргиова.

Тя е призовала премиера да преосмисли премахването на тестовете: „Той каза, че разбира много добре защо е това и ще направи всичко възможно това да стане“.

Още за К-19


loading...