Растящата инфлация не пречи българското правителство да влезе в разговори с ЕЦБ за членството ни в Еврозоната дали критериите за влизане в клуба на богатите могат да бъдат дерогирани. Тази позиция изрази финансистът Любомир Каримански в отговор на въпрос дали инфлацията ни отдалечава от приемане на еврото.

Като цяло Еврозоната е изявила желание България и Хърватия да се присъединят, подчерта той, като уточни, че хърватите са по-напред от нас в процеса на приемането на еврото.

Каримански обясни, че при влизане в Еврозоната много от транзакционните такси ще отпаднат. Това е един прост пример, но той е показателен, подчерта той.

Според него страховете на хората, че след приемане на еврото ще обеднеят, са неоснователни. Ще запазим курса на еврото 1.95583, увери Любомир Каримански. Дали ще заменим валутния борд с еврото, няма да има кой знае какви промени освен технически, допълни народният представител.

През юни 2021 г. с проекта на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, се потвърди, че целевата дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2024 г. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

С встъпването си в длъжност финансовият министър Асен Василев поиска обществен дебат и информационна кампания по отношение на Еврозоната, но показа увереност, че датата за влизането на България в Еврозоната няма да се променя.

Вижте още:
Румъния отложи за 2029 г. целта си да влезе в еврозонатаВ следващия доклад за това кога Румъния планира да приеме еврото ще бъде посочената 2029 г. като цел…Dec 16 2021skafeto.com

Бившият министър на финансите на Гърция Варуфакис: България не трябва да влиза в ЕврозонатаС влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене. Има много малк…Oct 11 2021skafeto.com

Хърватска се цели към присъединяване към Еврозоната година преди БългарияХърватска е напът да изпълни всички изисквания за присъединяване към Еврозоната през 2023 година. Въ…Sep 8 2021skafeto.com

„Ди Велт“: България може да съсипе еврозоната„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не бяхме виждали. През пролетта на миналата го…Aug 24 2021skafeto.com


loading...