Международна олимпиада по астрономия

Между 19 и 27 октомври 2019 г. в румънският град Пятра Нямц (Piatra Neamt) се проведе 24-ата Международна олимпиада по астрономия, пише olympicbg.org. Участие в звездната надпревара взеха ученици от над 100 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, всяка година се представя достойно.

Те завършиха състезателния сезон за 2019 г. повече от страхотно, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала! Което е и поредният пример тази година, в който всеки член на отбор се завръща с отличие.

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

  • Маргулан Исмолдаев – 9 клас, МГ Варна    – златен медал;
  • Явор Йорданов – 10 клас, НПМГ, София – сребърен медал;
  • Васил Николов – 11 клас, ПЧМГ, София – бронзов медал;
  • Иван Попов – 10 клас, ПМГ Гоце Делчев – бронзов медал;
  • Константин Кръстев – 9 клас, ПМГ Бургас – бронзов медал;
  • Виктор Герасимов – 9 клас, НПМГ, София  – бронзов медал;

Явор взе участие и на Международната по астрономия в Шри Ланка – 2018 г., където спечели бронз; там Иван получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг миналата година; а за Васил тазгодишната международна олимпиада е трета подред за него от 2017 г. и стана трикратен бронзов носител.

Шест медала за български ученици на Международна олимпиада по астрономия

Ръководители на отбора в провелата се Международна олимпиада по астрономия тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория – Варна, и Йоанна Кокотанекова – Астрономическа обсерватория – Хасково.

Олимпиадата се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам.

Припомняме, че през август националният отбор по астрофизика се завърна с 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала от Международната олимпиада в Унгария. МОАА се провежда от 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.

Снимки: Й. Кокотанекова за MediaBricks и International Astronomy Olympiad

Вижте още:

Златен медал за Ангел Русев на европейското първенство в БукурещЩангист номер 1 в България за 2018 година Ангел Русев спечели злато на Европейското първенство по вд…Oct 19 2019skafeto.com

БРАВО: Медали за националния отбор по информатика в АтинаОтново имаме повод за гордост благодарение на нашите ученици, които завоюваха пълен комплект медали …Sep 20 2019skafeto.com

4 медала спечелиха нашите състезатели на олимпиада по информатика в СловенияОтборът на България се завърна с общо четири медала – три сребърни и един бронзов, от Европейската о…Sep 2 2019skafeto.com

loading...