Шипка

Това, че празненствата на връх Шипка на 3 март не са били разрешени, е „една много голяма лъжа“ – това каза министърът на здравеопазването във връзка с критиките, оправени към здравните власти заради Националния празник. Той коментира конкретно думите на президента Румен Радев, че „властта се опита да постави под карантина националната ни памет“, съобщава Дир.бг.

„Има две възможности – ли президентът лъже, или лъжат президента. Трябва да сме наясно какво точно се случва, каза Ангелов. Той прочете писмото, което е изпратил до Дирекция „Държавен протокол“, която организира празненствата в България:

„Взимайки предвид значимостта и символиката на Националния празник на Република България и 3 март, считаме, че провеждането на чествания и празнични събития следва да бъде позволено, но ограничено по възможност до събития на открито“.

„Хайде сега ми кажете кое беше забранено на 3 март? Къде имаше забрана? Имаше ли пропускателен пункт, имаше ли органи на РЗИ? Кой беше наказан за това, че е там? Много ми е трудно, когато трябва аз да обяснявам за лъжите на хората, които ги изричат“, коментира още здравният министър.

„От миналата година досега винаги на 3 март трябва да коментираме, нека да сложим точка. Но когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам обикновените хора кое точно ги отвращава в политиката. Ето това ги отвращава – лъжата“ – с тези думи Ангелов приключи темата.

На 26 февруари от Община Габрово, цитирани от БТА, обявиха, че отменят създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка по повод Националния празник във връзка с постъпило до кмета на Габрово Таня Христова писмо от главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. В него се съобщавало за повишаване на броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната.

Галина Витанова от протоколната служба на общината съобщи тогава, че според писмото на доц. д-р Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно. Затова и от общината обявиха, че отменят планирания църковно-военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания за гражданите автобусен транспорт.

Виж още:Румен Радев взе участие в тържествената церемония на Шипка (ВИДЕО)Президентът Румен Радев взе участие в тържествената церемония по отбелязването на Националния празни…Mar 3 2021skafeto.com

loading...