шумен вода

И Шумен остана без вода! Голяма авария на магистрален водопровод пресуши чешмите в 75-хилядния град. Водоподаването бе прекратено снощи, след като е установено спукване на магистралния водопровод в местността „Сусурлука“, съобщиха от ВиК-Шумен.

Така насроченият за петък мащабен ремонт на ВиК мрежата започна преждевременно. По план ремонтните дейности трябваше да започнат утре вечер и Шумен да бъде без вода приблизително две денонощия. Планирани за ремонт са 20 аварии по водопровода от язовир „Тича“ до кв. „Дивдядово“.

„Скъсана е тръба ф800, което налага незабавно преустановяване на водоподаването. Тъй като размерът на авариралата тръба е голям, специална монтажна група от Бургас ще осъществи ремонтните дейности през светлата част на 16.01.2020 г. Тази авария и последвалото спиране на водоподаването промениха намеренията за начало на плановия ремонт, предвиден за сутрешните часове на 17.01.2020 г. На практика планираните ремонти дейности са в ход“, се казва в съобщение от ВиК, разпространено около 23.30 часа снощи.

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Загубата на вода по мрежата е над 80%, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). В същото време цената за битовите абонати в града е в челото на класацията в страната – 3,54 лв. за куб. м.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, обяви пред камерата на NOVA в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир „Тича“ били достатъчни за още 10 месеца. Според данните на Министерството на околната среда и водите водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода.

Още от България


loading...