платото ангелов нова заповед

„Доволни сме от постигнатите резултати. Следим нарастването на случаите, но отчитаме и нещо, което е изключително добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца видях, че колегите се справят, имат достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно“, това заяви министърът на образованието проф. Костадин Ангелов на традиционния в четвъртък брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. По думите му това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме – с анализирането на данните на 14 дни, така че да на изпуснем ситуацията.

На брифинга присъстват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Опитваме се да държим пандемията на каишка и да разглеждаме мерките на всеки 14 дни. Разхлабвайки мерките през определен период, през това време ние анализираме всички числа. Не може да продължим да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Хората освен физическо, имат и психическо здраве, има хора, които вече не издържат, които по никакъв начин не могат да стоят затворени. Осъзнаваме, че вървим на крехък лед. Следим числата на всеки 12 часа. Да, има увеличение, но отчитаме като резултат това, че не сме стигнали 200 заболели на 100 хиляди души“, заяви още той. По думите му ако се прекрачат тези граници, които сме си поставили, тогава ще се затегнат последно разхлабените мерки.

Заетостта на болничните легла у нас е 40% – за неусложнени случаи, 42% – за интензивни случаи. Най-много заети легла за интензивни случаи има в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-много заети легла за неусложнени -Благоевгард и Плевен.

„Няма особена динамика в заболяемостта на Европа и Балканите. Запазваме класацията по заболяемост – България е на 25-то място по заболяемост в ЕС и на 5-то на Балканите със 127 заболели на 100 хил. души. По смъртност сме на 15-то място“, коментира Ангел Кунчев. България, Гърция и някои от Скандинавските страни продължават да са в най-светлата зона, а Португалия, Чехия и някои страни от Бенелюкс – положението продължава да тежко. Раздвижването според Кунчев у нас е по отношение на новите области, които влизат в червената зона – в момента 14 области у нас са в червената зона, 10 – в оранжевата. Само Видин, Добрич, Разград и Търговище са в зелената зона.

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че среща голям проблем с ваксинирането, защото много хора не идват в уречения час и ден, за да бъдат ваксинирани. В пунктовете към Пирогов желание за ваксинирани били заявили 170 човека, от които обаче в уречения ден дошли само 50-тина. „Заявяваме 500 човека, а идват 30%, оказва се, че това създава големи проблем за ваксинацията“, коментира той. Здравният министър също посочи, че това е нечовешко.

Проф. Мутафчийски коментира, че тенденцията е за нарастване на случаите – с 24% спрямо миналата седмица. Този четвъртък заболелите са 173 на 100 хил. души, а миналият бяха 139 на 100 хил. души. „Намираме се в нивата от 22 октомври м.г., но кривата не е толкова остра. Нямаме експоненциално нарастване, още сме в фазата на бавно нарастване“, заяви той. По думите му смъртността е колебаеща се – при нея има намаление от 9% спрямо миналата седмица. „От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – между 7 и 9%, на нивата от 5-ти ноември м.г.“ коментира той. Според него обаче тенденцията е ясна – на увеличение на случаите. „Миналата седмица имахме 30% заемане на леглата, тази седмица – са 40%“, даде за пример той.

Виж още:Без ред ваксинират желаещи през уикендитеПрез почивните дни да може да се ваксинират и лицата, които не са с приоритет, но са желаещи. Това п…Feb 18 2021skafeto.com


loading...