Пирогов ваксинирани

“Още преди два месеца имахме съмнения за новия щам”, заяви пред bTV началникът на болница “Пирогов” професор Асен Балтов. Той обясни, че не е сигнализирал за това тогава, защото не е имало потвърждение. По думите му, и към момента няма такова, защото се чакат резултатите, но по всяка вероятност новият вариант на вируса вече е у нас.”

Първите случаи били на хора, които се връщат или които са щели да пътуват отново за Англия. Така че според него мутацията е внесена. По думите на професора новият щам още не е официално установен, затова специалистите предпочитат да го наричат нова мутация.

PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шиповете на S-гена.

Новата мутация бързо се разпространява и у нас, обясни Балтов и посочи, че на 21 януари в „Пирогов“ са постъпили 8 души с COVID-19 и 5 души, при които е липсвал този S-ген, който на практика обозначава мутацията.

Това, което се случва в Европа, е трета вълна според проф. Балтов. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.

Модификацията на вируса е много по-заразна – 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките. Клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

Според Балтов новият щам е по-агресивен и ще измести стария. Разкритите в „Пирогов“ 450 легла за коронавирус сега са по-малко, но са в готовност да бъдат подготвени отново при нужда.

Самият Балтов вече се е ваксинирал, въпреки че премина през болестта. Причината е, че оттогава са минали 6 месеца. Впрочем той не е имал симптоми, но пък е имал първоначално натрупване на антитела. Препоръчва се всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване. В Израел например са предложили тези, които имат повече антитела, да направят само една доза от ваксината. Дали това ще е достатъчно, ще се види.

Повече от половината персонал на „Пирогов“ в момента е защитен. В болницата персоналът е 2330 души, от които 1000 са преминали през вируса и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 – и втората.

Процентът не е лош, но трябва да се увеличи, смята Балтов. Затова и не смята, че е разумно мерките да се отхлабват прекалено. Ако всички заведения отворят, едва ли някой ще ги спре, но апелът му е хората да са разумни.

„Да не се удавим на края на Дунава. Може би още един месец ще е нужен, за да може да живеем после добре“, каза Балтов.

Виж още:Английският щам е на път да изхвърли платнените маскиНовият вариант на коронавируса – английският щам, започна да променя противоепидемичните мерки, с ко…Jan 22 2021skafeto.com

Кантарджиев обясни точно колко мощен и опасен е новият щамНовата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вир…Jan 20 2021skafeto.com

Кунчев ни смрази: Възможен е нов локдаун заради щама от ВеликобританияТрета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Ве…Jan 20 2021skafeto.com

loading...