ще се затягат ли мерките

Ще разговарям с Урсула фон дер Лайен, за да капарираме предварително закупуването на ваксини за коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди днешното извънредно заседание на кабинeта, на което ще се определи с колко пари държавата ще влезе в капитала на ПИБ.

Премиерът коментира и мнението на някои специалисти и опроверга някои техни тези. Той смята, че няма полза от масовото тестуване, тъй като все още няма ваксина.

„Повече няма да се затварят нито границите, нито обществените места. Силата на епидемията вече не е толкова голяма и болниците са укрепени достатъчно. Целта ни е от 15 до 30 юни да разхлабим още мерките и да пуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо. Когато знаеш, че си заразен и ходиш, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че налагаме дисциплина, където има клъстери. В шуменското село просто такава нямаше“, обясни Борисов.

Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), реши МС.

На извънредно заседание кабинетът прие доклад на министерствата на икономиката и на финансите във връзка с предприетите от ББР действия за участие в увеличение на капитала на ПИБ.

Владислав Горанов припомни историята на кандидатстване на България в Еврозоната и Банковия съюз на ЕС, и каза че последното условие е увеличението на капитала на ПИБ.

Участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия, каза Горанов.

Държавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на еврозоната (ERM II). От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, обясни премиерът.

Вчера вечерта Бойко Борисов проведе разговор с изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, като двамата обсъдиха напредъка на България за членство в ERM II. Очакванията са, че през юли страната ни ще влезе в т.нар. чакалня на еврозоната заедно с Хърватия.

Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал. Вчера това беше направено, днес вземаме това решение, каза след днешното заседание премиерът.

Много е важно да се подчертае, че след това акциите ще бъдат изкупени от банката с лихви и ББР и държавата няма да загубят по никакъв начин, подчерта Борисов.

Преди няколко дни приключи търгът за правата върху пакета акции на ПИБ, който не събуди инвеститорски интерес. В последния момент правата бяха изкупени, като в телевизионно интервю министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди предположенията, че това е била държавата. Министърът отбеляза, че има и частен инвеститор.

Вицепремиерът Томислав Дончев не отговори на въпрос по-рано днес колко процента е делът, който държавата е придобила.

Виж още:Г-н Борисов, мисирките са изключително щастливи!„Г-н Борисов, мисирките са изключително щастливи!“ е коментар на Диян Божидаров в „Сега“. Публикувам…Jun 12 2020skafeto.com


loading...