Юли се очаква да бъде с валежи, над нормалните за месеца, по-съществени в южните райони. Средните дневни температури да бъдат от 27 до 30 градуса, по-хладно ще бъде по Черноморското ни крайбрежие – с температури до 27,29, пише Труд.

В началото на юли ще е горещо, а следобедните топли летни валежи ще бъдат често явление. На 1 юли денят ще започне със слънце, следобед от североизток ще се заоблачи и в Добруджа и по северното ни Черноморско крайбрежие ще превали.
До 8 юли ще има много слънце и високи температури.

Следобедни разхладителни валежи в планините се очакват в периода 2 до 4 юли. В западните части от страната има условия и за гръмотевични бури.

От 5 до 8 юли ще бъде горещо, а показанията на термометрите в традиционно най-топлите места ще достигат 37,40 градуса.

В края на първата десетдневка (от 9 до 10) ще настъпи краткотрайно захлаждане с и превалявания в западните райони. През следващите дни – от 11 до 14 юли отново постепенно ще се затопля. Максималните температурите ще бъдат между 37 и 42 градуса.

До края на втората десетдневка нови краткотрайни валежи се очакват на 15 и на 16 юли и в края – на 20 юли, главно в западната половина от страната. През третата десетдневка валежите ще бъде често явление.

Вероятност за дъждове има в периода от 21 до 24 юли, с по-съществени валежи над западните и централни райони от страната.

От 25 до 26 валежите ще достигат и източните райони.

В периода 27-28 се очакват интензивни валежи в цялата страна. В края на месеца ще вали на запад, а по Черноморското ни крайбрежие ще има повече слънце и оскъдни превалявания на юг от Бургас.

Месечна прогноза за юли – много горещ, но и с много валежи (КАРТА)

Геомагнитна прогноза – изригвания на 15,16-и и около 23,24-и

Геомагнитната активност в началото на месеца ще бъде с ниска интензивност и временно усилване около 4 юли. От 8 до 12 юли ще се усили и около 10 юли се очаква слаба геомагнитна буря в северните ширини.

От средата на месеца ще бъде с интензитет на средни нива, като от 26 до до края на месеци ще бъде преобладаващо ниска. Повишаване на интензитета на геомагнитната активност с условия за слаби геомагнитни бури има около 15,16 и около 23,24, когато и вероятността за магнитни бури на ширините на Балканите е по-голяма.

През юли са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив, живакът в термометрите достигна 45. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Народна метеорология: Каквито горещниците – такава и зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юли народната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Още от България


loading...