Язовир ”Студена” е източен неправомерно, но не го е изпил Нено Димов, той няма чак такъв корем, да побере толкова вода. Има няколко ВиК пред фалит. Има и кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат за проблеми по водопроводната система сега, за да създадат проблеми през лятото. Сериозно обмислям да спра официалната кореспонденция с тях и да ги давам директно на прокуратурата.

Това каза пред бТВ министърът на околоната среда и водите Емил Димитров.

„Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите ВиК предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми. Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – това ВиК дружества, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители“, заяви Димитров.

За нерегламентираното горене на отпадъци той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва и гражданите да знаят.

„Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората“, коментира министърът.

„В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ „Сливен“, който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари“, обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. „От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза „хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди“. По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%“, посочи министърът на околната среда и водите.

Вижте още:

Бившият шеф на ВиК-Перник и бившият и.д. кмет излизат на свободаБившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившият и.д. кмет Севделина Ковачева излизат на свобода. Т…Jan 31 2020skafeto.com

Протестиращи за Перник опитаха да нахлуят в МРРБ, полицията ги напръска с лютив спрейПротестиращите пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството поискаха от министъра …Jan 27 2020skafeto.com

loading...