ваканция за учениците

Съюзът на българските учители към КНСБ е на мнението, че тестовете за COVID-19 на учениците трябва да се правят вкъщи от родителите. Това стана ясно от думите на председателката на учителския синдикат Янка Такева по БНТ.

„Тестването е решение, но трябва да се прави от родителите. Това тестване трябва се извършва не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение, то трябва да се извършва от родителите и да идват с направения тест в училище“, коментира синдикалистката.

Тя изказа недоволство, че ако тестването се прави в началото на учебния ден, то учителите „трябва да променим целия режим, да изгубим един учебен час“.

„Защо превръщате учителите в слугини? Това не е ролята на учителя“, застана Янка Такева зад нежеланието на педагозите да правят тестове два пъти седмично сутрин в началото на първия час.

Янка Такева подчерта, че е грешка изобщо решението за прекъсването на присъственото обучение за най-малките ученици.

„Имаме решение на отрасловия съвет, между 8 и 10 ноември трябва да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас. Изключително е пагубно децата, когато са в етапа на ограмотяване, да стоят вкъщи“, коментира Янка Такева. „Ако продължаваме така да неглижираме присъственото обучение, ще бъде пагубно“, допълни тя.

Такева не скри, че СБУ е против въвеждане на задължителна ваксинация за учителите. По думите й това е доброволен акт, а освен това е и политическо решение. Такева съобщи, че в СБУ са ваксинирани 40% от педагозите.

Според нея не бива да се превръщат в жертва на случващото се учениците и учителите.

„Колкото народ, толкова и мнения! Има правила, правилата в пандемия са такива и такива“, изтъкна синдикалистката с акцент, че те трябва да се спазват, но всичко се променя непрекъснато.

В отговор на въпроса дали учителите също трябва да получават допълнително заплащане като за работа на първа линия, председателката на СБУ е категорично „за“.

„Да. Разбира се, че се водят такива разговори в момента“, каза Такева.

Виж още:Усилено се обсъжда да се получава сертификат и срещу тест за антитела„Заради тази наша българска особеност да се тестваме сами и да си боледуваме без да даваме гласност …Oct 28 2021skafeto.com

Това е тестът, с който МОН иска да проверява учениците всеки понеделник и четвъртъкТестът, който просветното министерство предлага да се въведе в училищата, засега за децата от първи …Oct 25 2021skafeto.com


loading...