пациенти с Делта

Възрастните са имунизирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността. Нито една ваксина обаче не може да покрие 100% от населението. Това заяви пред „Денят ON AIR“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова.

Тя обясни защо в някои държави като Израел, които водят по ваксинирани граждани, се наблюдава рязък скок на заразени с коронавирус.

„Има вълна, защото никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ – имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява. Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували – нямат никакъв имунитет“, подчерта експертът.

Христова призна, че е скептик по отношение на лекарствата, приемани профилактично.

„Това са лекарства за лечение, а за профилактика най-доброто към момента са ваксините. Има хора, които се ваксинират и други, които изчакват. Но тези, които няма противопоказания и които робуват на псевдонаучни твърдения, тях не ги приемам. Разбира се, ще има и разболели се, които са ваксинирани, но в пъти по-малко“, допълни Христова.

Все пак, по отношение на лекарствата тя изрази предпочитание към тези, които се приемат през устата, а не интравенозно и пожела създаването на такова.


loading...