16-годишното момче

През целия ден вчера всички ведомства и институции, намесени в казуса за смъртта на 16-годишното момче, което вчера беше убито от ток, протичащ през улична шахта на столичния булевард „Иван Гешов“, отричаха да носят вина за трагедията.

Усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност, непосредствено до уличната шахта са открили разследващите вчера. Случаят е бил поет веднага от следовател от Софийската градска прокуратура. Аутопсия на детето е показала, че то е починало от остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. По тялото му е имало охлузвания от токовия удар.

Макар нито една институция да не пое отговорност, всички започнаха проверки. По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се проверяват всички външни преместваеми обекти в столицата. Кметът на район „Триадица“, където е фаталната шахта, Димитър Божилов, също ще проверява, но беше категоричен, че предполагаемият павилион, ползвал нелегалното захранване, не е общинска собственост, а се намира в двора на близката болница „Свети Иван Рилски“.

От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се задоволиха с кратко официално становище, че не ползват друг източник за електрозахранване, освен двата трафопоста, които се намират в двора на болничния комплекс. Това са написали и в доклада си до здравния министър Костадин Ангелов, който също назначи експертна комисия.

От ЧЕЗ казаха, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Шахтата също не е собственост на енергоразпределителното дружество. Отговорност, според тях, носи собственикът на обекта, който се е захранвал с въпросния кабел.

От всички тези институции – Столичната община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на болница „Св. Иван Рилски“, плюс търговецът, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, прокуратурата е изискала документи. Предстоят разпити. Назначени са и съдебномедицинска и техническа експертизи. Текстът, по който се води разследването, предвижда – при установяване на вина, наказание до шест години затвор.

Варненска фирма стопанисва павилиона, захранен с ток от шахтата-убиец. Това показва справка в Търговския регистър. Става въпрос за търговско дружество „Дениа 2016“, собственост на Иван Марков Иванов, пише Дир.бг.

Седалището на фирмата е във Варна, а мъжът е съдружник и в друга фирма друга фирма – АБТех Им ООД. Тя е с предмет на дейност „технически консултации и консултации по безопасност на труда“.

Според Търговския регистър фирма „Дениа 2016“ е уставен капитал от 2 лева, като първоначално съдружници във фирмата са били двама души, а впоследствие остава само Иван Иванов.

Районният кмет на община „Триадица“ Димитър Божилов сформира работна група от експерти, която извърши оглед на мястото на инцидента, където вчера след токов удар загина 16-годишно момче. Снет е и снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи, съобщиха от община „Триадица“ .

Най-важните констатации от проверката са следните:

В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента, са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

– Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.

– Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021 г. Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г. По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през месец май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

– По първоначални данни, четири от петте търговски обекта в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда – чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, които днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност.

Район „Триадица“ изказва дълбоките си съболезнования на близките на 16-годишното момче, покосено от токов удар на пешеходна пътека на бул. „Акад. Иван Гешов“. Трагичният инцидент ни разтърси не само като служители, но и като хора, и като родители. Считаме, че истината за случилото се не бива да остане неразкрита, нито отговорните лица ненаказани.

Проверка на „Хоризонт“ показа, че мястото е оградено с ленти, а хората не криеха възмущението си, разказваха и за други подобни опасни места и не вярваха, че ще има наказани. Гневни коментари заляха социалните мрежи. Сред тях: „Безхаберието и корупцията дават „видими резултати“, „Децата умират, докато чакат да преминат на пешеходна пътека“, „Шахта с размера на държава, държава с размера на шахта“.

Протестно бдение със свещи под наслов „Безхаберието убива” се проведе пред Столичната община.

Гражданското недоволство е породено от смъртта на 16-годишното момче, което загина от токов удар на оживен столичен булевард.

Протестиращите изразиха гнева си от „прехвърлянето на вината за фаталния инцидент между институциите“.

Те поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Виж още:Бащата на загиналото момче: Когато започнах да го дърпам, ме удари ток„Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат…Feb 15 2021skafeto.com

Болница „Иван Рилски“: Не нашият ток уби момчетоТокът ни е от вътрешни трафопостове, няма връзка с кабела, убил момчето. Това съобщават от столичнат…Feb 15 2021skafeto.com

16-годишен почина при токов удар на столичен булевардКъм 12 и 45 часа в полицията е получен сигнал за момче в безпомощно състояние на бул. „Aкад. Иван Ев…Feb 14 2021skafeto.com


loading...