16-годишно момиче

Медиците в „Пирогов” спасиха живота на 16-годишно момиче с коронавирус. То е било прието в спешната болница с тежка дихателна недостатъчност. В продължение на няколко дни екипите са се борили за живота на детето, предаде Нова телевизия.

Момичето се е лекувало няколко месеца, а междувременно като усложнение е получило инсулт. Към момента, то се възстановява и предстои рехабилитация, обясниха медиците от „Пирогов“.

Маринела вече е добре, а през цялото време жителите на Челопеч, откъдето е тя, са чакали загрижени добри новини. Затова в „Пирогов” е пристигнало и писмо с голямо благодаря към хората, които са я спасили.

Момичето е останало в спешната болница четири месеца в изключително тежко състояние. Лекарите обаче успяват да спасят 16-годишната Маринела.

„Това са усложненията на коронавируса. За радост, много рядко наблюдавани при деца, но в случая момичето беше с много поражения на белия дроб и мозъка. Два месеца беше в Детска реанимация и Детска операционна. След това се наложиха ред операции, за да можем да възстановим дроба. Чудесното е, че детето си е вкъщи”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” доц. Христо Шивачев.

В един момент момичето се подобрява и започва да диша само, тогава обаче стават ясни последиците от самата болест.

„Всички усилия бяха насочени към това то да се възстанови и да води нормален живот”, посочи началникът на клиниката по детска хирургия.

По време на болничния си престой момичето получава и инсулт. „Също е част от усложненията на болестта. Започва да го преодолява, насочили сме го към клиниката по Детска неврология”, обяснява доц. Шивачев.

Началникът на Детска реанимация в „Пирогов” д-р Христо Пседерски обясни, че 16-годишното момиче вече си е у дома и води рехабилитационни мероприятия.

Кметът на Челопеч, който изпрати благодарствено писмо до лекарите, полагали грижи за Маринела, каза, че постоянно жителите на града са следили информацията за състоянието ѝ.

„Разчитахме много на медицинския екип на „Пирогов”, за да може детето да се възстанови. В тази ситуация съм сигурен, че няма хора, които не биха се заинтересували и не биха погледнали със загриженост и състрадание и биха помогнали”, обясни инж. Алекси Кесяков.

Виж още:К-19: 4201 нови заразени, рекорден брой приети в болница4201 са новите заразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие, при направени 17 652 теста – …Mar 18 2021skafeto.com


loading...