програмист който променя дигиталния облик на България

Богата история, спиращи дъха гледки и легенди, които завладяват фантазията. България има от всичко по много, но сме склонни да го приемаме за даденост или направо да го забравяме. Затова е хубаво да ни се напомня да се огледаме наоколо – даже ако това напомняне идва чак от Глобалната мрежа, пише money.bg.

Даже ако „За България“ онлайн ни разказва един младеж на 17.

Той се казва Танислав Иванов, все още е ученик, но това не му пречи вече да има собствено приложение в App Store и ученици, които запознава със света на технологиите. На церемония в Брюксел неговият сайт aboutbulgaria.eu получи специалната награда на регистъра на .eu домейн имена EURid в конкуренция с десетки други онлайн проекти от цяла Европа.

17-годишният програмист, който променя дигиталния облик на България
Източник: Личен архив

Нещо повече от конкурс

AboutBulgaria („За България“) започва своя път през миналата година – по време на национално състезание по информационни технологии. „Аз бях избрал уеб категорията. Една от темите беше уебсайт за нашата страна – България. Аз избрах тази тема и започнах работа по сайта“, разказва Танислав.

Няколко седмици по-късно aboutbulgaria.eu е онлайн. Създателят му обаче решава да продължи да го развива. В него има три основни секции – история на България, забележителности и интересни легенди от нашата страна. Танислав подготвя сам статиите и ги илюстрира със свои снимки или с фотоси със свободни права.

„При повечето уебсайтове (на тази тема), които не са български, забелязвам, че не разбират точно съдържанието и дестинациите. AboutBulgaria се пише от българин, който си знае родината и дестинациите, коя информация ще е полезна за потребителите и т.н.“, уверен е той.

Сайтът има стотици посетители, като, макар все още да не е локализиран, сред тях има немалко от различни краища на Европа.

Висока оценка

За втора поредна година aboutbulgaria.eu стана финалист в категорията си за информационни сайтове. Това се случва в рамките на конкурс, в който само през тази година са участвали 863 сайта от цяла Европа. Класирането се определя както от гласовете на публиката, така и от жури, съставено от утвърдени специалисти в областта на технологиите, съдържанието и онлайн бизнеса.

Тази година AboutBulgaria получи специалната награда, която се присъжда на най-добрия проект с автор до 30-годишна възраст.

17-годишният програмист, който променя дигиталния облик на България
Източник: Личен архив

Танислав иска да продължи развитието на сайта си с още интересно и полезно съдържание. За него наградата е и възможност да популяризира проекта си. Признава, че има идеи как да го монетизира, но това все още не е приоритет за него.

А вие какво правехте в XI клас?

Танислав учи в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище, в XI клас е. Плановете му включват университет, но не само: „Вече имам започната кариера, не мисля да ходя навън, предпочитам да остана тук“.

Като казва „кариера“, той говори сериозно. Вече има приложение за iOS, публикувано в App Store – програма за прогноза за времето, но освен това работи и по други проекти.

17-годишният програмист, който променя дигиталния облик на България

Източник: Личен архив

Церемонията по награждаването

Остава му време и да преподава – Танислав е част от Telerik School Academy и работи с деца между V и VII клас: „В момента водя „Дигитални науки“ – работим с едни малки компютърчета, учим се на визуално програмиране, на уеб програмиране с HTML и CSS, дигитални умения – по-безопасен интернет и т.н. За мен е уникално – моите ученици много се радват. Много харесват да им преподава млад човек“.

Какво ще каже на тези, според които младите хора у нас не правят нищо градивно? „Това е до човека – всеки има своите интереси. Още от малък съм започнал да си работя в тази сфера – с компютрите. Не можеш да накараш на сила всеки човек да твори – дали с компютри, дали с нещо друго“, откровен е Танислав.

На няколко пъти в нашия разговор той споменава творчеството – за него то е в света на технологиите. Да твориш в крайна сметка означава не просто да създаваш нещо за собствено удовлетворение, а да споделяш. Да предаваш послание. Например, че България си струва.


loading...