17 ноември

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пикът с най-голям брой починали заради епидемията от коронавирус в България ще е на 17 ноември, 3 дни след изборите.

Това сочи прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон, предава Епицентър.

Според “Вашингтон пост” същия модел ползва и Белият дом. Според прогнозата всички налични COVID легла ще са необходими на 12 ноември. IHME прави сценарии за развитието на пандемията в близо 50 страни.

Според прогнозите за България през следващите 10-ина дни ще навлезем в пореден пик на епидемията и в страната може да се очакват по над 200 отчетени смъртни случая дневно, достигайки 211 на 17 ноември, предава 24 часа.

Американците работят по три сценария за развитие на епидемията във всяка държава в зависимост от налагането и спазването на противоепидемичните мерки. Често пъти обаче техните предвиждания се променят рязко с всяка актуализация.

От IHME уточняват, че това са общият брой на починалите, в който влизат и тези, загубили живота си вследствие на коронавируса, но без да са включени в националната статистика. Докладваните официално жертви на COIVD към 17 ноември ще са 211, а заедно с неотчетените – 360, прогнозира институтът, финансиран от Бил Гейтс.

За 7 ноември, последната прогноза на IHME (от 29 октомври) за България е за 185 починали средно на ден, а реалното число е 158. След това смъртните случаи ще започнат да намаляват до средно 80 отчетени към 1 януари и 40 към 1 февруари.

Междувременно германският институт “Робърт Кох” публикува друго изследване, в което се търси обяснение защо заразените в Германия растат с бързи темпове в последните дни, въпреки значителния брой ваксинирани. В края на миналата седмица всеки ден хората с СОVID-19 са над 35 000 дневно, а починалите са между 150 и 160.

За сравнение – в България към момента седмично умират по 158 души на милион, а в Германия – по 9 на милион.

Сравнението по заразени също не е в наша полза – 4430 на милион срещу 1971 на милион в Германия.

В Германия 67% от жителите вече са напълно ваксинирани и това обяснява ниската смъртност в сравнение с високия брой болни.

Институтът “Робърт Кох” обаче задава въпроса: защо тогава числата отново се покачват и в момента са дори по-високи, отколкото през същия период на миналата година? Отговорът е, че роля играят най-вече два фактора.

Първо: мерките в страната вече са много по-леки. Така например за разлика от есента на 2020 г. сега баровете и клубовете са отворени, а ограничения на контактите няма.

Второ: делът на неваксинираните все още е висок. На този фон “Роберт Кох” повиши оценката си за риска при неваксинираните и онези, които все още не са напълно ваксинирани, от “висок” на “много висок”. Затова и според допитвания мнозинството от германците подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация.

В Израел, където съществува същия феномен – голям брой ваксинирани, но и растеж на случаите, вече заговориха за четвърта бустерна доза. Според статистиката в страната обаче става ясно, че над 90% от постъпилите в болница са били или неваксинирани, или хора, чиято ваксина е била поставена преди поне половин година. “Повечето хора в Израел избраха ваксинацията – става дума за около 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна”, казват властите в страната.

Виж още:Кантарджиев плаши: Чака ни голяма смъртност от Covid-19 през следващите дниПрез следващите дни ще има голяма смъртност от Covid-19 заради високия брой на заболелите през измин…Nov 8 2021skafeto.com