парите за втора пенсия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Вече има банки, които предлагат 2% лихва по депозитите. Това съобщават от платформата за сравняване на банкови продукти „Моите пари“, като отбелязват, че тенденцията на нулеви и дори отрицателни лихви се обръща. Такива са очакванията и след решението на Европейската централна банка от тези дни за първи път от 11 години да повиши с 0.5 пункта лихвите по депозитите и анонсът подобна стъпка да има през есента.

Засега само няколко от малките банки у нас предлагат олихвяване на влоговете в търсене на ресурс, за да разширят кредитирането. В зависимост от срочността, лихвите, които предлагат те започват от 0.40% годишно и достигат 1.50%.
2% лихва предлагат две банки у нас. TBI Банк олихвява с 2% 60-месечни (5-годишни) депозити. Банката е специализирана в предоставяне на стокови кредити, при които лихвите са много високи – над 16-17% и затова може да си позволи и предложи на клиентите си по-големи лихви по депозитите. Но дори тази доходност е далеч под нивата на инфлацията и на практика отново ще доведе до загуба на средства на спестяващите.

Bigbank България също информира, че предлага 2% лихва за депозити със срочност 120 месеца.

При най-разпространените 12-месечни влогове в левове може да се намери оферта с 1.1% лихва, показват сравнителните таблици на „Моите пари“ за най-изгодните банкови депозити. Припомняме, че повечето банки у нас престанаха преди година-две изобщо да предлагат депозити. Парите на клиентите в тях се държат в разплащателни или други банкови сметки, които не само, че не се олихвяват, а и всеки месец се таксуват за месечно обслужване, за внасяне и теглене на суми. За суми над 200 000 лв. дори се начислява допълнителна такса.

При двегодишните и три-годишните влогове лихвите са малко по-високи.

Някои банки вече реагираха на решението на ЕЦБ и обявиха, че премахват таксите за съхранение на по-високи депозити. От 25 юли Пощенска банка премахва да начислява 0.7% върху суми по влогове над 200 000 лв. Това ще направят ОББ и КСБ Банк (Райфайзенбанк) от 1 август.

Днес стана ясно, че от 1 август УниКредит Булбанк също премахва месечната такса наличност за суми над 200 000 лв. по сметките на физически и юридически лица. „С решение на Управителния съвет, банката премахва таксата в отговор на промяната в макроикономическата ситуация, в това число повишение на основните лихвени нива и нарастващия темп на инфлацията“, се посочва в съобщение на банката.

Едва ли обаче големите банки ще въведат скоро положителни лихви по депозитите у нас, прогнозират икономисти.

„Решението на ЕЦБ няма да предизвика голямо движение в лихвените проценти по депозитите. Да повишиш с половин процент от минус 0.5%, на практика е нула. Най-вероятно големите депозити ще останат на отрицателна територия, защото банките дори да депозират тези пари на нулева лихва, имат разходи по тях. Ще има обаче лека корекция нагоре в лихвите по кредитите“, коментира пред БНР икономистът Никола Янков.

Още от България