2 срещу 3 септември

Столичната дирекция за вътрешните работи (СДВР) няма информация за това какво е правното основание за арестите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември пред сградата на бившия Партиен дом. От институцията не знаят и колко полицаи са използвали сила и помощни средства (белезници, палки, сълзотворен газ и т.н.).

Това става ясно от отговор на директора на столичната полиция Георги Хаджиев на заявление по Закона за достъп до обществена информация, разказва „Капитал“ историята на подадено от изданието заявление.

От СДВР приемат, че търсената информация „не е свързана с обществения живот на България“ и че „същата не се търси за съставяне на собствено мнение“ за работата на МВР.

„Абсурдно е да се твърди, че информация, която се отнася за засягане основни права на гражданите като свободата на придвижване, правото да не бъдеш незаконно задържан и да не бъдеш подлаган на нечовешко третиране от страна на най-силната и репресивна сила на държавата и как и дали тези действия са били документирани не е обществена информация. Какво тогава е обществена информация?“, коментира ръководителят на правния екип на „Програма достъп до информация“ Александър Кашъмов.

Събирането пред сградата на бившия Партиен дом на 2 срещу 3 септември е най-масовото от началото на протестите с искане на оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. За охраната беше ангажиран сериозен ресурс на МВР от цялата страна. Още през деня полицията започна да използва сълзотворен газ като с него бяха обгазени и протестиращи, които не участваха в сблъсъците с полицията, включително и журналисти.

Напрежението ескалира късно вечерта, когато (по думите на самите полицаи) провокатори са започнали да хвърлят бомбички, предмети и камъни по кордона от полицаи, разположен пред централния вход на Партийния дом. В продължение на близо час полицията стои неподвижна и чак след това започна прочистване на площада между БНБ, Партийния дом и президентството. Стотици полицаи, някои от които маскирани, използваха палките срещу бягащите протестиращи. Фотографът от Агенция Франс прес Николай Дойчинов е ударен от един от тях, а апаратът му е счупен. Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е арестуван и бит, а фотоапаратът му изчезва.

В деня след събитията прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на 34 човека, а на 24 от тях поиска постоянен арест. Съдът не уважи нито едно от тези искания и дори отхвърли показанията на цивилен полицай, който твърди, че е видял седем граждани по едно и също време да безчинстват на различни места из града.

Виж още:Полицията на протеста: Един изстрел. Един убит. Аз решавам. Никакви угризения (СНИМКИ)За сериозни отклонения в носенето на службата от българската полиция алармира Мария Спирова. Ето как…Sep 3 2020skafeto.com

Сашко Кадиев се овълчи срещу протеста: Ненавиждам го, дано полицията не си поплюваВерен на приказката за жабата, която видяла, че подковават вола, Сашо Кадиев, водещ на „Преди обед“ …Sep 10 2020skafeto.com

Бившата на Бойко озверя срещу протеста: Дори аборигените не са имали такова поведениеКрайно възмутена от ескалиралите протести в София е бившата съпруга на премиера Бойко Борисов и майк…Sep 17 2020skafeto.com

Репортер: Защо има полицай с бокс на протеста? МВР: Явете се на разпит веднага!Репортерът на „Сега“ Мартин Георгиев бе извикан днес на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра…Sep 14 2020skafeto.com

loading...