герб неделя

Близо 400 000 души или 15,3% от хората, които са заявили, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори на 4 април, още се колебаят коя партия да подкрепят. Това показват най-новите данни на проучване на агенция Алфа Рисърч, представени от социолога Боряна Димитрова пред БТВ. По думите й процентът е висок и може да обърне вота. „Тези 15,3% са ключови“, заяви тя.

При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент.

Димитрова каза, че 52,5 на сто от анкетираните със сигурност ще гласуват, като се забелязва ръст от около 3 на сто от предишното проучване след обявяването на листите. 22,4% няма да отидат до урните, а 25 на сто се колебаят.

При рязък спад на избирателната активност обаче (до около 2.5 милиона избиратели), поради влошаване на епидемичната ситуация, е възможно да се стигне до турбулентни преки, или косвени ефекти. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция, отбелязват от Алфа Рисърч.

Към момента не може да се предвиди хода на пандемията, нито психологическите реакции на хората към датата 4-ти април. Настоящото проучване показва обаче, че въпреки умората от близо едногодишните ограничения, в една значителна част от хората страховете от вируса са все още живи.

ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ

Социолозите отчитат, че в следващия парламент със сигурност влизат ГЕРБ с 28,5%, БСП – 23,2%, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, която получава 13,3 на сто, следвана от ДПС с 12,5%.

Демократична България получава 5,7%, „Изправи се! Мутри вън!“ са с 4,5%, а ВМРО са под чертата за влизане в НС – едва с 3,7 на сто.

Решенията на ВМРО да се яви сама на изборите се отразява на резултатите, коментира Димитрова. След разединението на „Обединените патриоти“ ВМРО се очертава като партията с най-висок шанс да представлява тази ниша в следващия парламент.

Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, то той би бил силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи.

В тази ситуация ролята на следващите две партии със заявка за силно парламентарно представителство – ДПС и „Има такъв народ“- ще бъде ключова, смятат анализаторите. Партията на Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като, от една страна, събира избиратели от почти всички политически сили, а от друга – привлича основно младежкия вот, който е твърде несигурен и изменчив. Структурата на вота за ДПС е коренно различа – Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа.

Тъй като парламентарните групи на ДПС и „Има такъв народ“ ще са следващите по тежест след тези на ГЕРБ и БСП, политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция.

ПРОТЕСТНИЯТ ВОТ

Потенциалът на протестния вот, катализиран от протестите през лятото на 2020 г., не намира един консолидиран израз, а се разпилява в поне три субекта с шанс за политическо представителство и в още 3-4 по-малки партии. Допълнителна трудност за тях е обстоятелството, че макар и Има такъв народ да „тегли“ избиратели от всички партии, разбираемо, най-пагубен е ефектът от този процес върху по-малките, за които всеки глас е от решаващо значение, коментират от агенцията.

Сред по-малките партии най-устойчив е вотът за Демократична България. С 5.7% начален електорален „капитал“ коалицията има високи шансове за парламентарно представителство. За тази формация е характерна мобилизацията на нейните избиратели непосредствено преди вота, а също и не малкият брой гласове от чужбина. По отношение и на двата фактора, които по принцип действат в полза на Демократична България, настоящите парламентарни избори обаче са рискови. От тази гледна точка на коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4% бариера.

Към момента коалицията около Мая Манолова също преминава прага за влизане в парламента, но степента на несигурност тук е по-висока. Както поради по-ниската електорална подкрепа, така и поради отсъствието на устойчиво ядро и идентификация с тази партия.

Ако се реализира вариантът за шест до седем партиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство. Същевременно е ясно, че фрагментацията пречи на ферментацията на ясна и убедителна алтернатива, посочват от Алфа Рисърч. Заради това, въпреки че след изборите несъмнено ще доминира желанието да се излъчи правителство, което да се бори със здравната и икономическа криза, не може да се изключи и вариантът нестабилен парламент и нови парламентарни избори.

ЧЕСТНОСТ НА ВОТА

Към февруари 2021 г. 45% от избирателите не очакват съществени промени в честността на вота и дори да има, те няма да повлияят на вота, според 23% обаче той ще е честен, а 24% очакват много нарушения.

Необичайната ситуация, в която ще се проведат настоящите избори, може да добави към политическата несигурност и несигурност в легитимността. А това би било изключително опасен развой, с потенциал да отключи остра политическа криза. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, според които нарушенията ще са сериозни и многобройни. Процент, който не бива да бъде пренебрегнат нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Виж още:Георги Харизанов: Нинова трябва да се притеснява за второто място на изборите„ГЕРБ е лидерски проект и докато на терена няма алтернативен лидер, няма сериозен конкурент – това щ…Feb 27 2021skafeto.com

loading...