големи пътни проекти

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв.

За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ „Хемус“ между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин – Димово – Бела – Ружинци – Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина – СОП.

ЕП затвори петицията срещу автомагистрала „Струма“Комисията по петиции в Европейския парламент затвори днес петиция, свързана с въздействието на автом…Dec 3 2019skafeto.com

През 2019 г. са извършени разкопки на пет обекта по трасето на АМ „Хемус“, късноантична църква по обхода на гр. Габрово, обект от средата на IV хилядолетие пр. Хр. по трасето на път І-1 (Е-79) в участъка Мездра – Ботевград и късноримско селище по трасето на път І-8 Калотина-СОП. Средствата за тези археологически проучвания са 1 654 120 лв.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на АМ „Струма“ край село Покровник, са преместени за последваща консервация.

5 млн. лева за археологически проучвания по големи пътни проекти

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

През септември завърши фактическото преместване, започнало през април. Стойността на извършените дейности по изготвяне на проект, надзор, преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1 361 869,67 лв.

5 млн. лева за археологически проучвания по големи пътни проекти

За да може археологическите ценности да бъдат разглеждани от туристите, пътуващи по АМ „Струма“, е изграден археологически парк с алеи, паркинг за автомобили, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки, каквато е утвърдената световна практика при опазването на подобни културни ценности.

На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на проект за цялостно експониране и социализация.

Злоупотреба: Парите от Европа за строежа на АМ „Струма“ през дефилето са под въпросПарите от Европа за строежа на част от магистрала „Струма“ са под въпрос. Според писмо от Европейска…Nov 20 2019skafeto.com

loading...