6 лева сертификат

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

13 ДКЦ в София издава ваксинационни сертификати срещу 6 лева с уточнението, че става дума за „цветно копие“ на иначе безплатния документ.

За случая разказва във Фейсбук профила си столичанин, който бил принуден да плати, а на опита му да потърси сметка от управителката на поликлиниката отговорили, че тя не е на работа в момента.

„Поредна схема за стригане на предимно пенсионери и неразбрали, които все пак са отишли да се ваксинират, прилага 13. ДКЦ в София.

Плащане за СЕРТИФИКАТ, след като още през март НЗОК постанови, че сертификатите, придружаващи ваксините, са БЕЗПЛАТНИ.

Но 13. ДКЦ е така леко замижало, като е добавило думата ЦВЕТЕН сертификат. И не те пита искаш или не искаш, а по познатия модел: „платете тук 6 лева за сертификат“, те принуждават. Дори издават касова бележка за тези 6 лева: такса цветен сертификат – 1 бр. е 6 лева, а 2 бр. 10.

За какво му трябва на човек ЦВЕТЕН сертификат особено в средата на юни, когато има цифров, безплатен от Европа, така да се каже…

Но няма обяснение, няма информираност, има: Платете 6 лева сертификат.

Та, ето ви я схемата.

Управителката на ДКЦ-то я няма, разбира се, днес. Моят сигнал ще замине още днес към РЗОК и НЗОК, както и докъдето още хване с тези хубави огромни снимки и тази касова бележка.

Поне по нея може да се провери колко ли хора са излъгали за цветен сертификат.

Надявам се и някоя медия да реши да преустанови тези нови практики: цветен, сигурно някъде още ламиниран, или с готически шрифт… “

OFFNews опита да открие управителката на 13 ДКЦ, но се оказа, че днес тя е в отпуск. След настояване от наша страна разбрахме, че шеф на поликлиниката е д-р Божкова. На въпрос дали след като управителката д-р Божкова е в отпуск някой неин заместник може да обясни „цветния“ ценоразпис, отговорът беше, че всички, които биха могли да коментират случая, в момента ги няма, защото е петък.

Сертификатите за извършена ваксинация са безплатни за гражданите, тъй като в цената от 10 лв., която НЗОК заплаща за имунизация на едно лице, влиза и сумата за издаване на документа. Това решение беше взето в края на март от Надзорния съвет на Касата, след като се оказа, че законодателството оставя вратичка на лекарите да събират административна такса за услугата. Формален повод за спешното решение на здравния фонд стана писмо на омбудсмана Диана Ковачева след сигнал за поискана сума от 15 лв. в медицински център за издаване на документа. Ковачева препоръча на здравния министър Костадин Ангелов да вземе мерки за прекратяване на тази практика.

Виж още:На Кулата: Сертификатите за COVID ваксини се проверяват на окоНа границата с Гърция на ГКПП-Кулата ваксинационните сертификати, които са едно от условията за влиз…Jun 17 2021skafeto.com

С ЕГН и номер на лична карта теглим безплатно новия си сертификатЕГН, номер на лична карта и референтен номер на поставената ваксина. Това е информацията, която всек…Jun 2 2021skafeto.com