Мутафчийски Галъп

В България вече има 81 случая на коронавирус, информира председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

В Перник пациентите са двама, един е в Пловдив, но основно са съсредоточени в София, Плевен и Габрово. Случаите от Благоевград са два, вече потвърдени, поясни той.

Не бива днес да има голяма потребление, а утре – дефицит, заяви на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски в коментар по търговията с лекарства и презапасяването с медикаменти.

Той коментира търговията с лекарства след срещата с представители на фармацевтите.

Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвсем добросъвестно своите задължения, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от „Фокус“.

„Протече конструктивен разговор, защото получих обаждания от десетки фармацевти, които добросъвестно изпълняват своите задължения и са в услуга на гражданите. Те самите ще се опитат да вразумят вербално тези, които искат да си купят 20-30 опаковки, че това нито е нужно, нито възможно“, отбеляза той.

Фармацевтите са предложили и в аптеките да се предлагат алтернативи на лекарствата, наречени генерици. Дадена търговска марка се превръща в генерична тогава, когато с нея започне да се обозначава цяла продуктова категория, дори и когато конкретният продукт е на конкурентна на носителя на генеричната марка компания.

„Прекалено скъпо и луксозно е да се купуват оригинални продукти. Във ВМА те са може би под 10 % от продуктите, които ползваме и това е навсякъде по света“, отбеляза ген. Мутафчийски.

Виж още:Нова забрана след разговор тази сутрин между Борисов и Мутафчийски„Рано сутринта с премиера обсъдихме това, че мерките наистина се спазват от голяма част на население…Mar 17 2020skafeto.com

Важно от ген. Мутафчийски – това са трите категории на карантината„Много случаи напоследък има, където регистрирани или силно подозрителни за коронавирус, изпадат в п…Mar 16 2020skafeto.com

Нов трогателен призив на ген. Мутафчийски: Разберете, трябва да спасим нацията!Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава …Mar 15 2020skafeto.com

loading...