535 заразени коронавирус 11.07.2021

Заповяданата от премиера Бойко Борисов COVID-болница в Пловдив затвори преди още да е заработила, предава Сега. „В „Свети Мина“ само частично ще има легла за лечение на заразени пациенти“, обявиха днес на пресконференция зам.-кметът Анести Тимчев и Калин Калинов, шеф на дирекция „Здравеопазване“ в общината. РЗИ отмени трансформацията на заведението в COVID-болница, а леглата от 137 ще бъдат свити на 60. Причината за всичко това е една – липса на ресурси. А без ресурси болницата не можа да отговори на изискванията.

„Беше взето адекватно решение предвид възможностите на болницата, като имахме предвид нейните кадрови и технически възможности. Опитахме се да обезпечим максимално лечебното заведение, като направихме много усилия и постигнахме много. Промяната на статута ѝ е при нечовешки условия. Обърнахме се за помощ към военните, които се отзоваха. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства. В момента се работи по изграждането на кислородна инсталация. Въпреки това болницата не отговаря на редица изисквания“, заяви Калинов, цитиран от сайта „Пловдив прес“.

За пропадналата идея призна и областният управител Дани Каназирева. Именно тя настояваше „Свети Мина“ да се специализира, макар болницата да е общинска, а част от общинарите да не бяха горещи привърженици на намерението. „Щом болницата не става, няма да е“, каза Каназирева днес.

По-друг начин изглеждаха нещата преди 2 седмици, когато Бойко Борисов спретна свиждане – оперативка с болния кмет Здравко Димитров. Тогава премиерът и кметът съобщиха на пловдивчани, че ще имат специализирана болница „още днес“.

В крайна сметка, като се игнорират гръмките обещания и намерения, развръзката не е изненадваща. Винаги се е знаело, че за преобразуването на „Свети Мина“ са нужни доста пари и лекари, които ги няма. Пък и в началото на тази седмица здравният министър Костадин Ангелов се отказа от идеята във всяка област да има по една специализирана и една „чиста“ болница. „По-скоро ще се върви към отделянето на COVID-зони и където е възможно да разделим потоците на пациентите“, коригира се той.

Виж това:4 признака, че сте прекарали К-19 безсимптомноСега Ковид-19 е най-честата диагноза в цял свят. Все повече хора прекарват болестта, а някои за жало…Nov 24 2020skafeto.com


loading...