лекарството против КОВИД

От COVID-19 ще се генерират нови болести. Това алармира пред БНТ председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

„COVID-19 хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция“, каза проф. Момеков.

Според него трябва да се положат усилия за това да има повече ваксинирани хора срещу коронавирусната инфекция. „Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият ковид е прекарал ковид и си носи всички екстри с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее – около 50% при Делта, при другите варианти още по-голям. Така че нека да не говорим за прекаралия ковид за ползите от имунитета, защото те вървят с дългия ковид, с множествените усложнения“, обясни ученият. Той е на мнение, че именно ваксините са част от комплектсната борба с вируса, особено когато имаме много случаи дневно и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.За да има доверие във ваксините, хората трябва да получават постоянно адекватна информация за ваксините по всички възможни канали. Според него обаче хората не получават адекватна, смляна и ясна информация, тъй като през ден се пускат мнения на хора, които не спряха да говорят неистини или неща, извлечени от контекста – смята професорът. Той добави, че в цял свят има ваксинирани хора, които попадат в болниците. Според професор Момеков в България се получават едни други феномени – фалшивите сертификати, и това е нещо, на което трябва да се обръща сериозно внимание.

„Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от кохорти над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има някаква причинно-следствена връзка“, категоричен беше професорът.

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

„Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи“, коментира проф. Момеков.

Виж още:Проф. Момеков с плашещи данни за свръхсмъртността в БългарияБългария е в челните места по свръхсмъртност (това е съпоставянето на смъртността в период от време …Oct 1 2021skafeto.com

Проф. Момеков: Ваксините срещу К-19 се проучват върху огромен брой хораПроучването на последните ваксини за коронавирус е направено върху огромен брой хора. Има някои неиз…Feb 21 2021skafeto.com


loading...