EVN

Специализираният съдът оправда бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев, за приватизацията на държавния дял (33%) на EVN. Трайков е и настоящ кмет на столичния район „Средец“.

За невинни бяха признати и останалите трима обвинени по делото за продажбата на 33 процента държавен дял от дружеството през 2011 г. Това са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булгброкърс“.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест на обвиняемите. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор.

Обвинението към Иво Прокопиев, че е дал съвет на Съвета за тристранно сътрудничество за приватизацията на миноритарния дял на държавата в EVN, не е престъпление. Този съвет е създаден с тази цел, а съветът няма правна сила, ако не се възприеме от държавния орган. Така Специализираният наказателен съд мотивира оправдателната присъда за бизнесмена.

Решението за приватизацията е уредено със закон и не е решение на вицепремриера, по това време Симеон Дянков, който също беше оправдан, както и всички останали, по делото. За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев „Булброкерс“ и точно по този начин да се извърши приватизацията, мотивира се още съдът.

Решението на съда не е окончателно. Ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това – и третата върховна инстанция.

Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди

Прокуратурата ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон, и ще изготви протест, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров. „В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробни изготвени мотиви. Всеки един коментар на това, което чухме в залата, към настоящия момент е неуместно“, смята той.

Той цитира фразата от Еклисиаст „Време за говорене и време за мълчание“, като обясни, че сега е време за мълчание. „То се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Нищо не е свършило, докато не е свършило“, обобщи той.

Първи коментари на оправданите

Иво Прокопиев и Трайчо Трайков заявиха, че са доволни от решението на съда и че от самото начало е било ясно, че процесът срещу тях е политически и с цел натиск.

Трайков коментира, че не е изненадан от решението на съда. „Изключително впечатлен съм от мотивацията, която съдията направи за решението си – не само от доблестта и от достойнството да обяви такова решение на този етап, но и начина, по който го мотивира“, добави той. Препоръчвам го за четене на юристи и математици, и държавни администратори, допълни той. По думите му единственият „притеснителен момент“ е възникнал, когато към края делото е било неочаквано забързано. Съдията тогава оправда това действие с това, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго, добави Трайков. Оказа се, че наистина е била искрена в мотивацията си, каза той.

„От самото начало до днес беше ясно, че това е едно абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито има някакви факти, нито има някакви улики – всичко е направено, за да бъдат изтормозени едни хора“, коментира Прокопиев след решението на съда.

„Благодарен съм на съда, че прецени обективно всички факти и взе това решение“, добави той. „Мисля, че целият свят видя, че в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем се използва като инструмент за репресия на невинни хора. Затова сега призовавам всички, които лепяха етикети „подсъдим“ и „обвиняем“ да започнат да лепят етикети „оправдан“, каза още той.

Гешев: Загубихме малка битка, на ще спечелим войната

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“. Това написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър след решението на спецсъда по делото за EVN.

Виж още:Оправдаха Дянков и Прокопиев на първа инстанция по делото „EVN”Специализираният наказателен съд оправда бившия министри Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев на…Jun 28 2020skafeto.com

loading...