Поради големия интерес през тази година бяха добавени и две нови морски локации – във Варна и Балчик

163 български производители от 83 населени места се включиха във фермерските пазари, организирани от Лидл България за 2023 г. Това е 36% ръст спрямо предходната година, когато участие са взели 120 фермери от 58 населени места.

Девет от изданията през 2023 г. бяха  проведени на паркингите на различни магазини на Lidl в столицата, а пет – по морето. Поради големия интерес тази година към Равда, Созопол, Св. Константин и Елена бяха добавени две нови морски локации – Варна и Балчик. Всеки от пазарите е посрещнал над 2700 клиенти.

Тази година новите участници бяха 39. Най -много местни производители (осем), които представиха стоката си за първи път, се включиха във Варна.

“Идеята на Lidl за пазари на паркингите е чудесна – дава се възможност на всички клиенти да се срещнат директно с нас – производителите. Предимството за мен е, че така получавам шанс да реализирам продукцията си в директна среща с крайните клиенти”, споделя един от собствениците на ферма “Овчарника” от село Доброглед, Варненско.

“Изключително сме благодарни за протегнатата ръка от страна на Lidl. Участието ни на фермерските пазари ни донесе директни заявки и нови партньорства”, отбеляза Цветослав Манов от София, който произвежда месни деликатеси по традиционни български и италиански рецепти.     

„Много повече хора познават продуктите ни, откакто започнахме да участваме на пазарите на Lidl. Очаровани сме от грижата към нас като производители и от резултатите, които постигаме заедно”, каза Десислава Томова от „Том консерв“, производител на сладка и лютеници с автентичен вкус от Пловдивския регион.

На пазарите тази година участваха и пчелари, производители на билкови тинктури и натурална козметика, творци и майстори занаятчии, чиято продукция също се радва на голям интерес от страна на клиентите на Lidl. Това е и една от целите на Лидл България – предаване на традициите на младите поколения и опазването им.

Фермерските пазари на Lidl са част от последователната политика на веригата в подкрепа на родните производители, за които участието е напълно безплатно. Компанията не само предоставя своите паркинги, но поема и всички разходи по организацията и комуникацията на събитията. Инициативата стартира през 2020 г. и в досегашните над 45 издания пазарите са предложили на посетителите богато разнообразие от свежи сезонни зеленчуци, био продукти, хлебни и месни изделия, вино и напитки. Всяка година броят на производителите и посетителите се увеличава, а разнообразието става все по-голямо.

 

.………………..

 

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 120 магазина в 53 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.