Инициативата на Нестле България Залесяваме активно стартира национална амбициозна програма достъпна за всички общини в страната

 Нестле България покани партньорите на инициативата „Залесяваме активно“ в лицето на кмета на Стамболово и неговите заместници, кмета на най-близкото до опожарения район село Пчелари, представители на общината и горското стопанство, заместник-министъра на земеделието Мирослав Маринов и представители на медиите заедно да видят на място и да се поздравят за постигнатия до момента резултат – 21 000 засадени фиданки от противопожарни местни дървесни видове, с които се възстановяват 30, 675 декара от опожарената през 2014 година гора на Стамболово. Ангажиментът на компанията не спира дотук, а продължава с 2-годишна активна грижа, която да подсигури пълното залесяване и израстване на 80% от залесените фиданки.

„Днес сме се събрали да отбележим началото на една нова гора, а не нейния край, както беше преди няколко години. Това показва, че инициативата на Нестле България е добра и трябва да продължи. Защото когато губим гора, губим не само дърветата, но и всички живи същества в нея, цялото биоразнообразие.“  каза кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз.

 

Общинските горски територии в България са общо 4 418 580 дка, а средногодишно в страната се отчитат по 451 горски пожари, които ежегодно засягат 47000 дка, голяма част от които не могат да се възстановят самостоятелно. Инициативата SOS Залесяване цели да помогне именно на тях с дарителски фонд, който да съдейства за залесяването на невъзобновяемите опожарени горски терени.

 

„Проектът с Община Стамболово беше предизвикателен, но и вдъхновяващ, а увеличения фонд за залесяване се надяваме да предизвика вниманието и желанието от 265-те общини в България да го спечелят и използват за тяхна собствена залесителна програма.“ – каза г-жа Нели Ангелова и връчи на кмета на Стамболово Аднан Йълдъз лопата, която той символично да предаде на кмета на общината, спечелила конкурса като знак на приемственост с пожелание и следващата мисия да е така успешна.

 

Правилата за участие в конкурса и критериите за оценка на проектите ще бъдат официално обявени в рамките на месец април на сайта на Нестле България, както и през каналите на НСОРБ, която е официален партньор на инициативата. Срокът за кандидатстване с проекти за залесяване е два месеца, а един месец след обявяването на победителя, той ще има достъп до дарителския фонд от 60 000 лева на  Нестле България, с които да се залесят минимум още 30 декара горска площ.

 

 

Повече информация за инициативата: __________________________________________________________________________

 

Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини за своите продукти.

През 2022 г. Нестле България започна инициативата “Залесяваме Активно” с доброволческа акция, в резултат на която над 500 доброволци засаждат 10 000 дървета в Новата гора на София.

Година по-късно инициативата прераства в дарителска кампания с фонд от 50 000 лв, чиято първа  мисия „SOS Залесяване 2023“ е възстановяването на 30 декара от опожарените гори на Стамболово.