потвърдените случаи на COVID

София е изчерпала ресурса си за тестване на носители и болни от коронавирус, съобщи за сайтът Lupa.bg служител на частна лаборатория, взимаща PCR проби. От седмица реактивите във всички лаборатории били на свършване, а в държавните китовете не достигали, въпреки че преди седмица правителството поръча още 42 000 броя от Южна Корея.

Чакането за взимане на тест също е удължено. Ако днес човек с подозрения, че е заразен, се опита да си организира домашно посещение, това може да стане чак след 1 седмица, а за взимане на секрет в лаборатория – най-рано идния вторник, при положение, че специалистите работят и през уикенда.

Междувременно контактни на болни от COVID-19 се оплакаха, че столичното РЗИ не може да ги карантинира и проследи, защото ресурсът там също е изчерпан. Така заразата става практически неконтролируема. Само за последното денонощие новоустановените вирусоносители в столицата са над 140 – абсолютен рекорд от началото на епидемията през март.

В болниците местата се изчерпват бързо – в „Св. Анна“ и ВМА коронавирусните отделения са пълни от 2 седмици, а в „Пирогов“, „Александровска“, ИСУЛ и Втора градска те се броят на пръсти, алармират и медици.

loading...