politico-българия

В продължение на два месеца българи се събират на площадите всяка вечер в знак на протест, че олигархичната мафия е завладяла държавата и е разширила своя обхват дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност. Те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван „Капачката” Гешев, пише авторитетното американско издание Politico.

Много българи са гневни, че техните перспективи за развитие и тези на децата им са осуетени, при това в най-бедната държава в ЕС, където мафиотски елит действа над закона и задушава икономиката. Корупционната криза от това лято предложи поразителни примери за нарастващата наглост на олигарсите. Според последните проучвания 80 процента от българите виждат корупцията като широко разпространена, докато над 70 процента подкрепят широко протестите, който продължават 3 месеца.

Протестите станаха по-конфронтационни и полицията се сблъска с демонстранти по време на „Велико народно въстание“ миналата седмица. За този четвъртък (10 септември, бел. ред.)се планира поредната голяма мобилизация на протестиращите срещу властта.

Ето обяснението на POLITICO за това как България е изпаднала в криза на правовата държава.

Коя е българската мафия?

Днешните олигарси и мафията водят началото си от службите за сигурност от комунистическата епоха, които запълват вакуума на властта сред кървавите войни през 90-те години. Те разграбиха ценните национални индустрии и контрабанда на оръжия и наркотици. Господин „Голям“ бе борец и бивш агент на Държавна сигурност – Илия Павлов. Той управлява конгломерат, наречен Мултигруп до убийството му от снайперист през 2003 г., но сянката му ще се появи отново в тази история, когато се срещнем с неговото поколение тайна полиция и други сътрудници, които все още са големи фактори.

Какво прави Борисов през 90-те, потънали в беззаконие?

Борисов също има родословие на твърдия човек като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Известен мафиот (Сретан Йосич, бел. ред.) го обвинява, че е обвързан с мафиотска организация, наречена СИК, но Борисов категорично отрича това и се представя за борец срещу корупцията. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като основното лице на мафията.

Politico: "Как България се превърна в държава на мафията?"
Бойко Борисов

Има ли убийства от организирана престъпност в наши дни?

Не толкова много. Кръвопролитието утихва силно след началото на 2000-те. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи съдебен надзор и някои мафиотски бизнеси се опитаха да се очистят от миналото. Настояването на ЕС за съдебна реформа в крайна сметка обаче се провали и България никога не осъди нито един висш политик или мафиотски бос. Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че (вече без страх от репресии в ЕС) все по-нагли олигарси се връщат към тактика на бухалката от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на протестиращите е, че ЕС продължава да налива пари в брой в страната, голяма част от които подхранват мафията, без Брюксел да изисква спазване на върховенството на закона.

Значи еврофондовете са част от проблема?

Да. Миналата година министър на земеделието (Румен Порожанов) и заместник-министър на икономиката (Александър Манолев) подадоха оставка заради скандал около използването на средства от ЕС за частни вили (скандалът, станал известен като „Къщи за тъщи“ бе обстойно разследван от журналистите на Бивол, бел. ред.). Освен това фермерите казват, че стопанства, получаващи милиони еврофондове, не съществуват. Обществените поръчки за изграждане на инфраструктура като магистрали са разделени за малки участъци, за да могат колкото се може повече приятели да получат големи порции от паричните средства отпускани от ЕС. Поръчките често се извършват некачествено, така че непрекъснато са необходими нови договори и средства. Брюксел и Берлин обаче не критикуват Борисов. В края на краищата той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво предизвика протестите през 2020 г.?

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и ръководител на партията за борба с корупцията „Да България“, запали бурето с барут на 7 юли. С излъчено на живо видео от плаж на Черно море, слизащ от гумена лодка, Иванов разкри как един от основните кукловоди в страната и енергийен посредник, Ахмед Доган, почетен председател на българска етническа турска партия (а също и агент на службите от съветската епоха с кодово име Сава) незаконно заема публична земя за своя „летен сарай“, яхтено пристанище и незаконно използва агенти на служба за сигурност като свои пазачи.

Защо хората излязоха на улицата?

Магнатите, грабещи и застрояващи плажове и планини с грозно, незаконно строителство, отдавна са причина за недоволство, но този път случаят се превърна във взривоопасна криза на правовата държава. Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси, за да настоява, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Пеевски, нямат право на държавна охрана. В акт, който се възприе като отмъщение (от хората), правораздавателната система в лицето на главния прокурор Иван Гешев нахлу в президентството и арестува двама съветници на Радев.

Христо Иванов обвини Доган и Пеевски в отвличане на правосъдната система. Протестиращите, виждайки, че Гешев е преминал червената линия, излязоха на улиците на 9 юли.

Как реагира Борисов?

Борисов се скочи в неприятностите още в началото на кризата, като подходи деликатно към Доган и Пеевски, които протестиращите виждат като негови съюзници. В крайна сметка протестите развиха такава инерция, че се наложи Доган и Пеевски да се откажат от охранителите си от НСО. След допълнителни разкрития от целия политически спектър, Борисов също се намеси със закаснение, за да спре Доган да използва черноморска електроцентрала като златна гъска за пари (именно партията на Борисов предостави на тепсия ТЕЦ Варна на Ахмен Доган, бел. ред.). По това време яростта за явна политизация на съдебната система вече кипи.

Какъв е проблемът в съдебната система?

Много от най-смразяващите разкрития през последните месеци се съсредоточават върху това как съдебната система – подкрепена от главорези с оръжие, но охранявана от полицията – е въоръжена, за да разтърсва бизнесмените, понякога във вътрешноолигархични вражди. В два случая бизнесмени твърдят, че съдебната власт е заплашила да спре медицинското лечение на техните роднини, освен ако не подпишат прехвърляне на имуществото си в полза на друг.

Защо банери на някои протестиращи се отнасят до „Осем джуджета“?

Осемте джуджета е името на ресторант в София, където се провежда среща, която олицетворява държавната липса на капацитет да изпълнява задълженията си към гражданите. Българският „Антикорупционен фонд“, група за прозрачност, разказва историята за това как прокурори са помогнали за изземването на компания за асансьори, заплашвайки собственика, като действието се развива с посредничеството на собственика на ресторанта. Защо мафиотите искат фабрика за асансьори? Отново заради онези фондове на ЕС. Зелено-ориентираният Брюксел ще раздаде пари за ремонт на асансьорите в стари блокове. Изпълнителният директор на компанията посочва Пеевски като силата заповядала акцията срещу него, но Пеевски, чрез своите медии, определя такива обвинения като фантазия. Друг силно спорен случай включва двама братя (Бобокови, бел. ред.), произвеждащи акумулатори и масла, които твърдят, че са несправедливо нападнати от правораздавателната власт, докато прокурорите ги обвиняват в неправилно боравене с отпадъци.

Какво казват за това прокурорите и правителството на Борисов?

Тук започват игрите на „дим и огледала“. Съдебните служители се представят като добри момчета, които защитават смирените и възрастни българи срещу престъпници и казват, че има зловеща армия от олигарси, които лъжат за прокурорите-„кръстоносци“. Пренебрежително Иван Гешев казва, че ще погледне „обективно“ в казуса с асансьорната компания, независимо дали става въпрос за „Осем джуджета, десет малки негърчета или някакви други комични герои“. Има широко разпространен скептицизъм, че случаят ще бъде разследван въобще. Прокурорите и правителството ползват опорката, че голяма част от вината за протестите е на хазартен бос – Васил Божков „Черепът“. Той също твърди, че е предал милиони евро, принуден от държавата в лицето на Бойко Борисов и подалият оставка министър на финансите Владислав Горанов. Според прокуратурата той и други бизнесмени финансират протестите. По-общо казано, дясноцентристкият и крайнодесният лагер около Борисов твърдят, че протестите са част от заговор за довеждане на Радев и промосковската социалистическа партия на власт. Всъщност Борисов и неговата партия ГЕРБ също поддържат сърдечно-топли връзки с Кремъл, пише Политико.

Politico: "Как България се превърна в държава на мафията?"

Но тези аргументи на Гешев не разубеждават протестиращите?

Не. Появяват се твърде много признаци на пленени и политизирани институции. В последния обрат собственикът на верига магазини за играчки, наречена Hippoland, се появи, за да каже на българските медии, че властите са го нападнали за данъчни проверки веднага щом изразява подкрепа за протестите. Правителството заяви, че времето на нападението е „случайно“, но някои протестиращи показаха подкрепа за него като си купиха играчки от фирмата и сега ги носят на протестите в знак на солидарност. (След Хиполенд бе ударена от институциите и пловдивската винарна „Загрей„, бел. ред.)

„Но със сигурност ще съм добре, ако не притежавам магазин за играчки или компания за асансьори“? 

Не точно. Нараства разочарованието във връзка с националната политическа култура където покровителството от ГЕРБ е нужно, за да се осигури работа като чистачка в кметството или промоция на средно ниво в бизнес, свързан с държавата. Дори малките предприятия трябва да плащат „данък спокойствие“ на местните държавни феодали – дори, в един известен случай, на колбаси (случая с вече бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-„Суджука„, бел. ред.). Корупцията на елитите е свързана с неразрешима бедност за мнозинството и рекордните нива на емиграция.

Ще се срещнем отново с Илия Павлов?

Полезно е да се обърнем към това кой е присъствал на погребението му през 2003 г. В изтекла грама на WikiLeaks от тогавашния посланик на САЩ в София – Джеймс Пардю, който отбелязва, че Доган е бил там и не е направил „опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп“. Там бе и Васил Божков „Черепът“. Тогавашният министър-председател (и цар) Сакскобургготски изпраща панегирик. И за да завърши щастливата картинка, ето снимка на Павлов на разходка с младежа Пеевски.

Не е чудно, че протестиращите в България искат страната си да си върне.

loading...