Софийски маратон

За пета поредна година природозащитната организация WWF набира отбор за участие в традиционния Софийски маратон. Десетки „панди“ ще тичат с кауза по столичните булеварди на 13-и октомври (неделя). Те ще бъдат облечени в специални зелени тениски в подкрепа на природозащитната инициатива за създаване на истинска крайречна гора. Всеки от записалите се ще пробяга дистанция между 3 и 42 км, като по този начин ще насочи общественото внимание към благородната кауза.

Стартът на маратона е в 9:30 ч. на пл. Александър Батемберг пред Националната художествена галерия.

Защо WWF има нужда от вашата подкрепа?

Природозащитната организация WWF полага сериозни усилия за опазване и възстановяване на горите по бреговете на реките. Някога те са били райски кътчета за животни, птици, риби и хора. Пречиствали са водата в реката, предпазвали са от наводнения и свлачища, а тяхната сянка е била приятно място за отдих и почивка за много от нас. Днес по-голямата част от тези гори са унищожени и това е проблем, за чието разрешаване се стремим да помогнем.

През последните години експертите на WWF засадиха десетки хиляди дръвчета от видовете черна топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша, полски ясен. Те  се грижиха за тях целогодишно, полагайки основите на ценни нови гори. Работата на природозащитните екипи продължава и в края на ноември те ще залесят брега на река Марица на входа на гр. Стамболийски с 12 000 фиданки. Тези усилия обаче не са достатъчни – за да имаме отново красиви крайречни гори е нужна още подкрепа.

Отборът на Пандата може да се похвали с невероятно постижение.

WWF с гордост отбелязва, че за последните четири години Отборът на пандата е пробягал общо 3173 км или разстоянието от София до Лисабон. Природозащитниците вярват, че и тази година десетки любители на околната среда ще се присъединят към тима и ще подпомогнат създаването на нови крайречни гори.

Доклад на WWF показва, че засушаванията засягат 55 млн. души годишноВ Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на вода заплашва продоволствената и енергийн…Aug 29 2019skafeto.com

Всеки, който иска да бъде част от легендарния Отбор на пандата, може да направи регистрация ТУКа крайният срок за това е 2-ри октомври (сряда).

Въздействието на климатичната криза върху океаните и леда застрашава един милиард души, предупреждава доклад на ООНСпоред учените нито една част от света няма да остане незасегната Климатичните промени водят до зато…Sep 25 2019skafeto.com

Новото трасе на Софийския маратон започва на пл. „Александър Батемберг“ и преминава през историческия център и някои от най-интересните културни забележителности на града. Всички жители и гости на столицата могат да допринесат за каузата и като излязат на улицата и подкрепят тичащите.

В района на старт-финала ще откриете и специалния щанд на WWF, където ще имате възможност да се снимате с талисмана на отбора – Голямата панда, както и да закупите плюшена играчка за спомен.
WWF: Разширяването на туристическите зони в Пирин заплашва и дивите кози Отслабването на защитата в националния парк изтласква този застрашен подвид от традиционните му мес…Aug 23 2019skafeto.com

loading...