lime скутери софия

По-удобно от тролей, по-еко от кола и значително по-лесно от карането на колело – що е то? От година-две отговорът се плъзга безшумно по световните улици, а отскоро вече и у нас. Затова хващаме темата за електрическите скутери, докато е топла и още никой не е пострадал сериозно (поне в София).

От днес в столицата започна работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки – Lime, съобщи Дарик.

На събитие кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на чуждестранната компания Lime, предоставяща услугата, представиха придобивката на столичани и обясниха повече за новия начин на придвижване в града.

LIME и НОВИТЕ СКУТЕРИ В СОФИЯ: Да се возиш или не?

В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил, в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки, посочват от общината.

Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.

Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от „Зелена София“, „Софпроект“ и Център за градска мобилност с подкрепата на Столична община и цели да окуражи повече хора да избират този начин на придвижване.

LIME и НОВИТЕ СКУТЕРИ В СОФИЯ: Да се возиш или не?

Друга особено важна тема е безопасността по време на движение на електрическите скутери. Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ работят съвместно по регламентиране на ползването на тротинетките чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки трябва да се съобразява с правилата за безопасност.

Потребители в социалните мрежи обаче споделиха, че забележима кампания как да се използват безопасно новите превозни средства в уличното движение на София така и не е проведена, докато се подготвяше проекта. В много европейски градове навлизането на електрическите скутери доведе до увеличаването на инцидентите с тях, както и до немалко смъртни случаи.

През септември в същия сектор трябва да започне работа и българската компания Hobo, както и трети играч, който още не е обявил официално намеренията си. Рязкото навлизане на компаниите, както и големият брой собственици на електрически тротинетки повдига въпроса дали София разполага с нужната инфраструктура, след като от години имаше оплаквания от страна на пешеходци и велосипедисти, че столицата е град предимно за коли.
Google Maps с много новости за БългарияGoogle имат амбициозната цел да превърнат услугата за навигация в оптималното решение за потребители…Jun 29 2019skafeto.com

Бългapcĸaтa Ѕраrk oфициaлнo нaвлизa в PyмънияSpark, българската услуга за споделено пътуване, която използва само електрически автомобили, ще бъд…Jul 4 2019skafeto.com

loading...