риск от градушка

През ранните часове се очаква слънце и ясно време, но следобяд от запад на изток ще се заоблачи и ще има превалявания, съобщава Нова телевизия По-обилни валежи ще има в централна и източна България. Съответно там се очаква и гръмотевична активност и риск от градушка.

Температурите във вторник вече са значително по-ниски от началото на седмицата. В Северна България термометрите ще показват между 25 и 28 градуса. На юг – 28 – 32 градуса.

Около Черноморието днес също се очакват краткотрайни и на места интензивни валежи в часовете след обяд. Температурите по крайбрежието ще са в интервала 26-28 градуса на въздуха и около 27 на морската вода. Вълнението на водата – слабо с височина на вълните – от 50 до 125 сантиметра.

През нощта, утре през целия ден и в нощта срещу четвъртък преваляванията ще се усилят. Страната ни попада под влиянието на средиземноморски циклон. Очакваме локални интензивни валежи, гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и градушки. Валежните количества в някои райони ще достигнат над 40 литра на квадратен метър за денонощието. За сряда е в сила предупреждение за опасно време, което обхваща почти цялата страна, без Северозападна България.

ОПАСНО: Порои и градушки в следващите 48 часа

Заради предстоящия цикъл валежи под наблюдение са много реки в цялата страна. Ниво „Тревога” е в сила за водоемите в района на Източна Стара планина и централната част на крайбрежието. Предупреждения има и за реките в Североизточна България.

ОПАСНО: Порои и градушки в следващите 48 часа

Времето ще се стабилизира в четвъртък през деня. Преваляванията ще намалеят , но ще остане хладно за сезона – около 25 градуса в следобедните часове. С приближаването на почивните дни температурите леко ще се повишат до към 27-28 градуса.
9 съвета как да се предпазим от мълнии при гръмотевични буриМълниите са електрически искров разряд в атмосферата. Тяхната мощ и непредвидимост са причина да ста…Jun 18 2019skafeto.com

loading...