Абрамович санкции отровен

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Тръстовете, притежаващи активи за милиарди долари на Роман Абрамович, са прехвърлени на децата му малко преди налагането на санкции срещу руския олигарх, посочи „Гардиън“.

Изтекли файлове сочат, че 10 тайни офшорни тръста, създадени в полза на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди началото на войната на Владимир Путин в Украйна. Мащабната реорганизация на финансовите дела на Абрамович е започнала само дни след като правителствата заплашиха да наложат санкции срещу руските олигарси в случай на инвазия.

Изтеклите документи повдигат въпроса дали промените в тръстовете не са направени в опит да се предпази огромното състояние на олигарха от заплахата от замразяване на активите.

Анализът показва, че измененията са направили седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на тръстове, притежаващи активи на стойност поне 4 млрд. долара, въпреки че общата стойност може да е много по-висока.

Промените изглежда са направили децата крайни бенефициенти на активи, свързани с баща им, включително луксозни имоти и флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети.

Абрамович, който има руско, израелско и португалско гражданство, не е включен в списъка със санкции на САЩ. Украйна съобщи, че е помолила Белия дом да не налага санкции срещу него, след като бизнесменът се изяви като неофициален посредник в мирните преговори.

Файловете изглежда са получени чрез хакерска атака срещу базирания в Кипър доставчик на офшорни услуги, който управлява тръстовете на Абрамович. Големият куп от документи е бил предоставен анонимно на „Гардиън“.

Файловете илюстрират как Абрамович от десетилетия използва непрозрачни структури на тръстове, за да укрива богатството си в тайни офшорни убежища, и показват предизвикателствата, пред които са изправени западните органи при пробиването на тези сложни структури, за да наложат санкции.

След инвазията финансовите авоари на Абрамович бяха подложени на интензивен контрол. Властите в Джърси се опитаха да замразят активи на стойност 7 млрд. долара на Нормандските острови, а САЩ конфискуваха два от частните му самолети за нарушаване на контрола върху износа.

В съдебните си документи ФБР заяви, че според него Абрамович е реорганизирал два тръста, единият от които е притежавал конфискуваните самолети, като е направил бенефициенти децата си.