Австралия Франция подводници

Новото правителство на Австралия, ръководено от лейбъристите, постигна споразумение за 555 милиона евро заради противоречивото решение миналата година да се отмени сделката за френската подводница, съобщи „Ройтерс“. Това е ход, с който Канбера се надява, че ще помогне за поправянето на разрива с Франция.

Миналата година Австралия отмени поръчка за подводници за няколко милиарда долари с френската военна корабостроителница Naval Group и вместо това избра алтернативна сделка със Съединените щати и Великобритания. Този ход вбеси Париж и предизвика безпрецедентна дипломатическа криза. Той също така разгневи Китай, основната изгряваща сила в Индо-Тихоокеанския регион.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе в събота каза на пресконференция в Сидни, че правителството му е постигнало „честно и равноправно“ споразумение с Naval Group.

Отмяната миналата година на поръчката на Канбера за нов конвенционален подводен флот с Naval Group – оценена на 40 милиарда долара през 2016 г. – дойде след като предишното правителство подписа тристранно партньорство за сигурност със Съединените щати и Великобритания.

Тристранната сделка беше за флот от атомни подводници с американска и британска технология.

Албанезе каза, че споразумението ще позволи на Австралия да продължи напред в отношенията си с Франция.

„Като се има предвид тежестта на предизвикателствата, пред които сме изправени както в региона, така и в световен мащаб, от съществено значение е Австралия и Франция отново да се обединят, за да защитят нашите общи принципи и интереси“, каза Албанезе в отделно изявление.

Австралия, Съединените щати, Франция и техните партньори изразиха загриженост относно нарастващото влияние на Китай в Тихия океан, регион, който традиционно е бил под тяхна власт. Притесненията им се засилиха, след като Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност по-рано през годината.

„Ние дълбоко уважаваме ролята и активния ангажимент на Франция в Индо-Тихоокеанския регион“, каза Албанезе.

Той добави, че очаква с нетърпение да приеме поканата на френския президент Еманюел Макрон да посети Париж.

Вижте още:
AUKUS – Историческо партньорство за сигурност между САЩ, UK и Австралия срещу КитайАмериканският президент Джо Байдън направи официално изявление в сряда, с което обяви историческо па…Sep 16 2021skafeto.com

Русия не вярва на сълзи… и на AUKUSРусия все така се отнася подозрително към договора AUKUS, предаде ТАСС. Говорителят на руското вън…Nov 30 2021skafeto.com

Германия: След AUKUS трансатлантическите отношения са сериозно разклатениГерманският министър по европейските въпроси заяви, че ще бъде трудно да се възстанови доверието меж…Sep 21 2021skafeto.com


loading...