Австрия Спирането на руския газ

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер предупреди, че ще отнеме години, за да се спре изцяло руския природен газ. Също така, има вероятност предстоящият търг за натрупване на стратегически резерв от гориво да разчита на руски запаси, съобщи „Блумбърг“.

Гевеслер каза също, че войната в Украйна е принудила нацията да се изправи срещу „неудобните истини“, докато нейното правителство се опитва да се освободи от половинвековния монопол на Газпром PJSC върху доставките на газ.

„Това ще бъде огромно усилие и трябва да бъдем наясно, че ще отнеме време, каза министърът на малцинствената Зелена партия. Ако трябва да изградим стратегически резерв сега, може да има и руски газ.

Австрия обяви търг на 10 май за закупуване на 12,6 тераватчаса газ, еквивалентно на количеството гориво, което страната използва през януари, когато търсенето е най-високо. Страната е готова да похарчи до 5 милиарда евро (5,3 милиарда долара) за допълване на складовете преди следващата зима.

„През последния летен и зимен сезон видяхме, че пазарът сам по себе си не носи отговорност до степента, в която се нуждаехме“, каза 44-годишният Гевеслер. „Няма алтернатива на доброто ниво на съхранение като буфер за сигурност за следващата зима. Стратегическият резерв е решаваща част от него.“

Австрия поддържа една от най-старите и дълбоки връзки в Европа с руската енергетика и през 2018 г. удължи дългосрочния договор за газ до 2040 г. Държавно контролираната OMV AG, най-голямата компания за изкопаеми горива в страната, израсна след Втората световна война договор за независимост, който предава контролирани от Съветския съюз енергийни активи в замяна на австрийския неутралитет.

Компанията е поддържала тези търговски връзки през други периоди на нестабилност. Първите й газови потоци от Русия дойдоха месеци след като четвъртмилионни войници нахлуха в тогавашна Чехословакия, за да смажат продемократичното движение в Прага.

В момента Австрия „работи интензивно“ с OMV, за да гарантира, че плащанията за газ към Русия ще бъдат уредени в евро и не нарушават санкциите на Европейския съюз, каза Гевеслер.

„Бяхме ясни, че ще извършим само плащане в съответствие със санкциите, което е в съответствие със закона“, каза тя.

Австрия може да премахне вноса на руски природен газ за пет години чрез повишаване на ефективността, диверсифициране на доставките и производство на синтетично гориво, според доклад, публикуван миналата седмица от Австрийската енергийна агенция. Австрия внася около 63 тераватчаса руски газ, покривайки около четири пети от търсенето на страната.

Припомняме, че през април, руският президент Владимир Путин каза на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ от Австрия могат да продължат да се плащат в евро.

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не започне да ги плаща в рубли, тъй като Кремъл въведе това изискване като ответна мярка на западните санкции за руската инвазия в Украйна.


loading...