АЕЦ Козлодуй гориво

По информация на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) има достатъчно гориво за няколко години работа на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ без никакви доставки.

Това каза председателят на АЯР Цанко Бачийски. Той посочи, че пети блок може да работи спокойно още две години без всякакви доставки, а шести блок още повече.

По отношение на отработеното гориво не е сега моментът да се изнася гориво за преработка, добави Бачийски. Стратегията на АЯР е отработеното гориво да бъде изпращано за преработка. „Не е критично. Има достатъчно място в хранилището за отработено гориво, така че блоковете да работят безпрепятствено“, допълни той. По думите на Бачийски до 2032-2033 г. няма никакъв проблем с отработеното гориво.

Няма никакви притеснения и за доставките на свежо гориво, изтъкна председателят на АЯР. „Това е едно от предимствата на ядрената енергетика – че тя е наистина независима. Виждате, газът всеки момент може да бъде спрян, настана паника. Някой да е чул нещо, че ще спре АЕЦ-ът? Не, и няма и да спре“, заяви още Бачийски.


loading...