Азовстал България

Металургичният холдинг „Метинвест“ на украинските милиардери Ринат Ахметов и Вадим Новински, собственик на унищожения от руската армия „Азовстал“ в окупирания Мариупол, обмисля възможността за изграждане на нов металургичен завод в България или Италия, пише сайтът Защото.

Това каза в интервю за Европейската бизнес асоциация Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на групата „Метинвест“.

Той припомни, че извън Украйна Метинвест вече притежава два завода в Италия, завод в България (завод „Промет Стийл“ – Promet Steel с капацитет 500 хиляди тона прокат годишно), завод във Великобритания, въглищни мини в САЩ и търговска компания.

„Нашият дневен ред включваше инвестиции в голям завод в Италия, който планирахме да построим в следващите 3-4 години. Проблемът обаче е, че се базираше на доставката на стоманени плочи от „Азовстал“, които в Италия трябваше да преработваме към крайните продукти. Сега е по-трудно, защото трябва да се търси синергия с активите, с които компанията разполага. Обмисляме перспективата за изграждане на нов завод в България или в Италия например“, каза Риженков.

В същото време той подчерта, че за да се вземе решение за изграждане на нови преработвателни мощности в Европа е необходимо да има гаранции за снабдяването й с желязна руда.

„Трябва да сме сигурни, че ще можем да доставим същата руда от Кривой рог (Украйна). Сега това е възможно, но не е гарантирано. Тоест, ние разглеждаме различни сценарии. Нашата технологична стратегия предвижда инвестиции както в Украйна, така и в други страни“, подчерта Риженков.

Той добави, че в Украйна сега компанията инвестира само в поддържане на съществуващото производство, тъй като „е невъзможно да инвестираш в стратегически неща, когато не разбираш какво ще се случи със страната в дългосрочен план“.

Виж още:Собственикът на „Азовстал“ заведе дело за милиарди срещу РусияУкраинският милиардер Ринат Ахметов е подал иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. …Jun 27 2022skafeto.com


loading...