Айрийн Кара, прочула се с песните към филмите „Фейм“ и „Флашданс“, почина на 63 години, съобщи нейната говорителка. Композитор, музикант и изпълнител, тя си е отишла в дома си във Флорида, като причината за смъртта ѝ не се посочва.

Славата ѝ буквално избухва през 1980 г. с екранизацията на Fame („Слава“), в който първоначално е избрана да участва като танцьорка, но ѝ дават да играе ученичката в арт колеж Коко Ернандес – роля, написана специално за нея. Кара пее и титулната песен за филма, вдъхновил много млади хора да се занимават с танци, хореография и сценични изкуства.

За едноименната песен тя получава две награди „Грами“ – за най-добър нов творец и за най-добър женски поп вокал.

Оскарът идва през 1983 г., когато е отличена за най-добре песен за „Флашданс“ от едноименния филм. Тя участва в написването на текста заедно с Кийт Форси, а песента е композирана от Джорджо Мородер, който тогава работи с диско звездата Дона Самър. За пръв път жена от смесен брак междукубинец и американска негърка печели оскар извън категориите за актьори.

Следват „Грами“ за най-добро изпълнение на поп вокал от певица, Златен глобус за най-добра оригинална песен и Американска музикална награда за най-добра R&B музикант.

 


loading...