Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама призова за незабавна деескалация на напрежението между Белград и Прищина, след като трима членове на косовската полиция бяха арестувани от сръбските служби за сигурност. Рама призова да се изчака реакция от силите на НАТО в Косово (КФОР), които разследват случая, цитира думите му скопското електронно издание „360 степени“.

„Очакваме думата на КФОР, които разследват случая, и заставаме на позицията за незабавна деескалация“, подчерта Рама. Той публикува реакцията в социалните мрежи, където всъщност отговори на критиките, че няма реакция на официална Тирана.

„Кой казва, че мълчим или някой иска да налива масло в огъня с обвинения, докато КФОР разследва случая – него не го интересува нито Косово, нито Албания, а само загубената политическа война срещу мен“, казва Рама.

За случая с косовските полицаи има две противоречиви версии. Прищина твърди, че те са били отвлечени от сръбската армия на косовска територия близо до държавната граница, а Белград уверява, че косовската полиция е влязла на територията на централна Сърбия и затова са били арестувани от полицията, а не от армията.

ЕС готов да бори напрежението в Косово с мерки
ЕС готов да бори напрежението в Косово с мерки

Заради продължаващото напрежение в северната част на страната след избухването на насилие миналия месец

„Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир или не“, каза сръбският президент Александър Вучич в края на вчерашния ден, коментирайки новото изостряне на кризата в Северно Косово. В интервю за националната сръбска телевизия, Вучич говори за това как е създадена новата криза в Северно Косово и посочи с пръст косовския премиер.

„Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир или не и това не е благодарение на намерението ни да няма мир, а благодарение на един човек, който иска да предизвика война или конфликт на целите Балкани. Става дума за Албин Курти представител или министър на временните институции и вече нямам съмнение в това. Страхувам се, че преминахме Рубикон и ще бъде трудно да се върнем към нормалността, за което Сърбия ще даде всичко от себе си“, каза Вучич.

Сръбската полиция арестува в сряда трима косовски спецполицаи, за които твърди, че са били въоръжени „до зъби с автомати“, в пълно бойно снаряжение, с локационни устройства и карти. Според твърденията на Сърбия, арестуваните са преминали през граничния пункт и са навлезли на сръбска територия – почти на два километра.

Косовската полиция обаче съобщава, че полицаите са били отвлечени, след като са били на смяна и са информирали базата, че са забелязали въоръжени и маскирани лица на граничния пункт.

„Полицията на Косово би искала да подчертае, че граничният патрул имаше служебно дежурство на фиксиран пункт на място, наречено Тресаве или, Баре, дълбоко на територията на Република Косово. Те изпълниха служебния си дълг за предотвратяване на незаконното преминаване“, каза Баки Келани, говорител на полицията на Косово.

Според Курти, Сърбия отмъщава за ареста на Милун Миленкович – Луне, който според него е престъпник и един от организаторите на нападението срещу членове на КФОР на 29 май. Курти твърди, че това е акт на сръбска агресия.

„Навлизането на сръбските сили на територията на Косово представлява агресия и тяхната цел е ескалация и дестабилизация. Искаме незабавното освобождаване на тримата отвлечени полицаи и призоваваме международните фактори да осъдят този сръбски акт на агресия“, заяви Курти.

Белград отрича, че е влизал на територията на Косово и е готов да предостави всички доказателства, добавяйки, че арестуваните са терористи, влезли в Централна Сърбия с опасни намерения.

„Ние сме абсолютно готови да предложим всички доказателства и призоваваме, ако е необходимо, да започне международно разследване и американците и англичанците да предоставят сателитните си снимки, от които ясно се вижда за какво говорим – сръбската полиция не е преминала нито милиметър от административната линия“, каза Александър Петкович, директор на Канцеларията за Косово и Метохия на сръбското правителство.

В отговор на последния инцидент, Косово забрани вноса на стоки от Сърбия, за което сръбският президент каза, че подобно нещо е невъзможно, тъй като свободната търговия е гарантирана от ЦЕФТА, на която Косово е член, както и от други европейски разпоредби.


loading...