Алибаба

Основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba („Алибаба“) и милиардер Джак Ма (състояние, според Forbes, около 22 милиарда долара, петият най-богат човек в Китай) напусна Китай преди шест месеца и живее в Япония, съобщава The Financial Times (FT), цитиран от Сега.

Вестникът пише, че Джак Ма е напуснал страната на фона на „продължаващите репресии на Пекин срещу технологичния сектор на страната и нейните най-влиятелни бизнесмени“.

Източници на FT твърдят, че Джак Ма живее в центъра на Токио и е посетил горещи извори и ски курорти в Япония със семейството си, както и че е пътувал до САЩ и Израел.

Имало различни данни с какво точно се занимава милиардерът в момента. Някои източници казват, че той е свел социалните дейности до минимум и излиза с богати китайци в частни клубове в Токио. Други са разказали за опитите му да разшири бизнес интересите си отвъд електронната търговия, която правят неговите компании. А трети твърдят, че Ма се е захванал с колекционерство и рисува с акварели.

През октомври 2020 г. Ма разкритикува политиките на китайските власти, които според него възпират иновациите във финансовата индустрия. По-специално, посочва FT, той говори за „манталитета на заложната къща“ на държавните банки в Китай и призова новите играчи на пазара, които имат способността да предоставят заеми, да дават заеми на бедните.

Милиардерът Ма Юн (истинското име на Джак Ма) е роден през 1964 г. Той основава Alibaba в края на 90-те години, която първоначално не генерира приходи, но след като получава големи инвестиции, започна да се развива бързо. През 2008 г. стартира Tmall marketplace, а през 2010 г. AliExpress. През 2014 г. компанията влезе на Нюйоркската фондова борса, поставяйки рекордно IPO (25 милиарда долара). Джак Ма се оттегли като ръководител на нейния борд през 2019 г.

Виж още:Цън Цон: Джак Ма се противопостави на това да разкрива информация за клиентите сиДжак Ма, основателят на „Алибаба“ и един от най-богатите мъже не само в Китай, а и в света, си позво…Jan 14 2021skafeto.com


loading...