Алмати
Руски военни части чакат да бъдат транспортирани в Казастан

През цялата изминала нощ в Алмати се чуваха изстрели, съобщи телевизионният канал „Хабар 24“, позовавайки се на очевидци.

„През цялата нощ в града се чуваха изстрели, които все още не са стихнали на някои места… На Площада на Републиката група екстремисти завардиха сградата на телевизионния канал MIR; има жертви“, се казва в репортаж на медията. Според телевизионния канал телата на загиналите „все още лежат на улицата“.

Бунтовете в Казахстан продължават от няколко дни, в някои региони те са потушени, но в Алмати ситуацията все още не се е нормализирала. В града все още се провежда антитерористична операция, съобщи казахстанското министерство на вътрешните работи.

Центърът на най-големия казахстански град Алмати се превърна от вчера в същинско бойно поле. Според очевидци по улиците се стреля с автоматично оръжие. Медиите предават за нови и нови ранени граждани и за десетки убити. Хора, които са се измъкнали от мястото на безредиците, разказват, че силите за сигурност стрелят срещу организаторите и участниците в демонстрациите, включително срещу паднали на земята.

Видимостта е силно намалена заради мъгла и задимяване и е трудно да се види, какво точно се случва. Предполага се, че става въпрос за разчистване на площада от участници в погромите.

Намериха трето обезглавено тяло

Трето тяло на обезглавен военен откриха силите на реда в Алмати. Още рано сутринта в страната пристигнаха руските военни части, а по-късно следобед за Казахстан излетяха и 5 самолета Ил-76 от Беларус с беларуски военни подразделения.

Свои военни части в рамките на договора за колективна сигурност изпратиха и Армения, Киргизия и Таджикистан. Те ще подпомагат местните военни части в охраната на държавни сгради и институции.

Протестиращи, заловили в плен казахски войници, пък ги използваха като жив щит срещу военните части, които ги обстрелваха.

От вътрешното министерство на Казахстан предупредиха, че силите на реда ще ликвидират всеки, който не предаде оръжието си, съобщава казахският филиал на Sputnik.

„Тези, които откажат да се предадат, ги чака унищожение“, се посочва в изявлението.

До момента в безредиците са загинали 18 военни и полицаи, съобщават властите в страната. Има десетки жертви и сред цивилните, ранените са стотици. Пострадали при сблъсъците са 748 военни от Националната гвардия и полицаи.

Арестувани са 2298 от протестиращите, а на видеокадри от арести и обиски се вижда, че немалко от тях са били въоръжени.

От руското Министерство на външните работи окачествиха събитията в Казахстан като „вдъхновен отвън опит за насилствено подкопаване на сигурността и целостта на страната“, предаде БНР. От външнополитическото ведомство на Кремъл декларираха готовност Русия да съдейства на казахстанските власти по време на започнатата от тях „антитерористична операция“. Президентът на Беларусия Александър Лукашенко заяви на заседание на правителството „не бива да дадем Казахстан! Това е като да дадем Украйна на САЩ!“.

Подразделения на руските въздушно-десантни войски вече пристигнаха в Казахстан, за да се включат в миротворческата мисия на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Това съобщиха руските медии, като се позоваваха на прессекретаря на организацията. Официално тяхната задача е да охраняват стратегически и граждански обекти, предаде Интерфакс. ОДКС разполага общо с 3000 бойци, няма сведения колко точно са пратени в Казахстан.

Изпратените миротворчески сили са за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката в страната. В състава на контингента участват подразделения от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан, съобщи прессекретарят на организацията Владимир Зайнетдинов и допълни:

„В настоящия момент самолети на военно-транспортната авиация на въздушно-космическите войски на Русия прехвърлят на територията на Република Казахстан руската част от миротворческия контингент. Първите подразделения вече пристъпиха към изпълнение на поставените задачи“. Достъпът до информация извън контролираните руски и казахстански източници е силно затруднен, тъй като комуникациите на много места в Казахстан са прекъснати.

Правителството на Казахстан въведе в четвъртък ценови ограничения за пропанбутана и бензина, както и мораториум върху повишаването на цените за комунални услуги за шест месеца на фона на протестните митинги, които започнаха след скока на цените на горивата, съобщава ТАСС.

„Ценовите ограничения за търговия на дребно с пропанбутан за зареждане на автомобили на бензиностанции на територията на Казахстан са установени за 180 дни“, се казва в изявлението, публикувано в четвъртък на сайта на министерския съвет на страната.

„Въведена е временна 180-дневна държавна регулация и на цените за търговията с бензин и дизелово гориво“, се отбелязва още в съобщението.

Освен това правителството въвежда 180-дневен мораториум върху повишаването на тарифите за комунални услуги (за отопление, газ, електроенергия и водоснабдяване), както и забрани износа на едър рогат добитък за шест месеца, за да стабилизира цените на месото и зеленчуците.

МВнР: Не пътувайте

Външното ни министерство призова българите да не пътуват до Казахстан заради размириците в средноазиатската страна.

„Във връзка с масовите протести и обявяването на извънредно положение в Казахстан, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до страната, както и от вътрешни пътувания в рамките на нейната територия“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Към момента в българското посолство в столицата Нур Султан не са постъпвали данни за задържани или пострадали наши сънародници. Мисията ни следи ситуацията и е в готовност за оказване на съдействие при необходимост, уточняват от Външно.

Българите, пребиваващи временно или постоянно в страната, следва да имат предвид, че на територията на Република Казахстан са въведени множество ограничителни мерки, като е в сила и комендантски час между 23.00 ч. и 7.00 ч.

При нужда от съдействие, те могат да се обърнат към посолството на България в Нур Султан на следните телефони: +7 7172 90 15 15 и в извънработно време на телефонни номера +7 701 371 07 64, +7 701 313 25 67, информират от МВнР.

Виж още:„Мъжът от стомана“ Нурсултан Назарбаев е главна мишена на гнева на казахстанцитеНурсултан Назарбаев, който вчера беше отстранен от поста председател на влиятелния Съвет за сигурнос…Jan 6 2022skafeto.com

Властите затвориха всички банки в КазахстанРаботата на всички банки в Казахстан е спряна, съобщи в четвъртък официалният представител на Национ…Jan 6 2022skafeto.com

Казахстан бушува: Протестите прераснаха във въоръжени боеве, завзеха летището в АлматиВъпреки оставката на правителството, ситуацията в Казахстан продължава да ескалира, стигна се до без…Jan 6 2022skafeto.com


loading...