Разузнавачи от Русия са се установили във френските Алпи, където са изградили шпионска база за провеждане на операции в цяла Европа. Те са били част от елитно поделение на ГРУ, което се е занимавало с поръчкови убийства, саботажи и управление на тайници, които се използват от оперативните работници и агентите им за размяна на информация, пише френският в. „Le Monde„, цитиран от Нюз.бг. Някои от шпионите са работили и в България.

По данни на изданието, става въпрос за група от 15 души, за един от които има данни, че е замесен в покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през май 2018 г.

Западните спецслужби са попаднали по следите на шпионската група в процеса на разследването на опита за убийство на Скрипал.

Между 2014 г. и 2018 г. тези руски агенти нееднократно са пребивавали в малки градчета в югоизточната част на Франция, сред които Шамони и Евиан.

Алпите били руска шпионска база за операции в Европа и у нас

В публикацията на „Le Monde“ се казва, че шпионите са работили в България, Молдова, Черна гора и други страни, но не във Франция.

Западните спецслужби не са успели да конфискуват оръжие или други предмети, принадлежащи на групата.

Припомняме, вчера германското правителство експулсира от страната двама руски дипломати, замесени в поръчково убийство на бивш чеченски полеви командир в Берлин през август тази година. Германското външно министерство заяви, че до екстрадицията се е стигнало заради нежеланието на Москва да сътрудничи при разследването на това престъпление.

Вижте още:
Сокотра – Лингвистичната машина на времето и тайна база на съветското разузнаванеСемитският език, на който говорят повече от 50 000 жители на Йеменския остров Сокотра, е езикова маш…Oct 7 2019skafeto.com

Сърбия: България има голямо разузнавателно присъствие у насБългария има голямо разузнавателно присъствие в Република Сърбия. Тя участва в шпионския център в Ск…Nov 21 2019skafeto.com

Избухна шпионски скандал между Германия и ТурцияТурция е задържала адвоката на германското посолство в Анкара по подозрения в шпионаж, съобщи сп. „Ш…Nov 21 2019skafeto.com

 

loading...