американска база Дейр ал Зор

Няколко експлозии разтърсиха американска военна база в източната сирийска провинция Дейр ал Зор в събота вечерта. Това съобщи държавната информационна агенция на страната САНА. Не е ясно естеството на експлозиите. Американските бойни самолети са засилили въздушните патрули след експлозиите.

Междувременно Сирийската обсерватория за правата на човека, базиран във Великобритания военен наблюдател, съобщи, че проиранските милиции този път не са стреляли по базата, която е най-голямата база на САЩ в Сирия.

Припомняме, че през август проиранските милиции извършиха атаки с дронове срещу базата като част от размяната на огън между силите на САЩ и проиранските милиции в Дейр ал Зор.

По-рано Вашингтон обяви, че е атакувал подкрепяни от Иран бойци в Сирия. Белият дом уточни, че това е в отговор на предишна атака срещу американски сили, осъществена на 15 август. Съединените щати също така добавиха, че са готови да извършат още една атака, за да “гарантират своята самозащита“.

По-късно заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал коментира последната атака по време на пресконференция, като отново потвърди, че Пентагонът е запознат със ситуацията и няма да се поколебае да реагира и да се защити.


loading...