Тръмп над закона Америка отново тръгва напред
Джо Байдън (Снимка: Matt Johnson, CC-BY 2.0)

„Америка отново тръгва напред“, заяви днес президентът Джо Байдън в първата си реч пред двете камари на Конгреса, по случай първите сто дни от управлението си, съобщиха световните агенции.

„Сега – след само 100 дни – мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред, превръщайки опасността в перспектива, кризата – във възможност, а поражението – в сила“, каза Байдън. Той изтъкна, че правителството му работи за връщане на доверието в демокрацията и показва, че може да постига резултати.

Държавният глава посочи още, че неговата администрация, освен че ваксинира населението на страната срещу коронавирус, създава „стотици хиляди“ работни места и се опитва да гарантира честност и справедливост в обществото.

По-рано Байдън подписа „план за спасяване“ за американската икономика от 1,9 трилиона долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да се противопостави на заплахите на Иран и КНДР с „дипломация и твърдо сдържане“.

„По отношение на ядрените програми на Иран и КНДР, които представляват сериозна заплаха за сигурността и световната сигурност на Америка, ние ще работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници, за да се противопоставим на заплахите, породени от двете страни, чрез дипломация и силно ограничаване“, се казва в речта на Байдън.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е обещал на китайския лидер Си Дзинпин американско военно присъствие в Индо-тихоокеанския регион, подобно на това на НАТО в Европа.

„Също така казах на председателя Си, че ще запазим силно военно присъствие в индо-тихоокеанския регион, точно както го правим в рамките на НАТО в Европа, не за да развихрим конфликт, а за да го предотвратим“, заяви той в речта си пред на конгреса.

Американският президент заяви, че САЩ не се стремят към ескалация на отношенията с Русия.

„По отношение на Русия, много ясно дадох на президента Путин, че въпреки че не се стремим към ескалация, техните действия имат последствия“, казва Джо Байдън.

Той обобщи, че е отговорил пряко и пропорционално на предполагаемата „намеса“ на Русия в американските избори.

В същото време ръководителят на Белия дом отбеляза, че САЩ и Русия могат да си сътрудничат, когато това е в техен интерес.

Джо Байдън заяви, че основната терористична заплаха за Съединените щати идва от страната на белите расисти.

Президентът не пропусна да отбележи, че в Сирия, Сомалия и Йемен все още има радикални ислямисти, които са заплаха за Америка.

loading...