Войната навлезе в третия си етап

Шефката на украинския клон на „Амнести интернешънъл“(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Сега, цитирайки Асошиейтед прес.

В петък вечерта във Фейсбук Оксана Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен. Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

„Болезнено е да призная, но аз и ръководството на „Амнести интернешънъл“ се разделихме по отношение на ценностите“, пише Покалчук. „Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията.“ Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Аниес Каламар заяви, че организацията е „документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони“. „Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право“, заяви тя в четвъртък.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици. „Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите“, написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пък публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във „фалшив неутралитет“ и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага на Кремъл.

Виж още:„Амнести Интернешънъл“: Украинската армия използва за бази цивилни обектиМеждународната организация за защита на правата на човека „Амнести Интернешънъл“ обвинява украинскит…Aug 4 2022skafeto.com


loading...