амстердам мерки

Концертният живот в Амстердам преживя кратък и необичаен ренесанс в събота, но само в името на това да се тестват различни противоепидемични мерки при струпването на публика на едно място. Най-голямата концертна зала в столицата на Нидерландия и едно от най-популярните места за концерти в Европа – „Зиго Доум“, бе отворена по изключение за 1300 души в продължение на 4 часа в събота. На всички тях бе разрешено да танцуват под звуците на сетове от местни диджеи, предава Сега.

Публиката е била разделена на пет групи от по 250 човека, плюс още една група от 50 души, като всяка е трябвало да спазва различни правила, съобщава „Гардиън“. Част от хората е трябвало да стоят на определено място, други е трябвало да носят постоянно маска, а трети – само когато се движат. Една група е получила флуоресцентни напитки и е трябвало да пее и крещи с музиката, за да се види колко слюнка се отделя в такива моменти. Присъствалите на концерта са „чипирани“ и с проследяващо устройство, което ще следи движенията и контактите им в следващите дни. Те са допуснати до залата след тест за COVID-19, като пет дни след концерта отново ще трябва да се тестват.

Експериментът е поръчан от правителството с цел да се разработят стъпки за облекчаване на ограниченията. Идеята на организаторите от „Фийлдлаб“ е да не се налагат универсални мерки, а да има план за всяка концертна зала. В момента при определено ниво на случаите, концертите могат да бъдат възстановени, но навсякъде ограничението е до 100 души.

Обичайният капацитет на „Зиго Доум“ е 17 000 души, но за 1350-те билета от 15 евро са кандидатствали 100 000 души. Билетите са разпродадени за 20 минути. 12 посетители са отпаднали заради положителен тест за коронавируса.

Концертът е част от поредица събития, поръчани от правителството на Нидерландия с цел изследване на потенциалните рискове от зараза. По същата линия вече са проведени бизнес конференция за 500 души и футболен мач с 1200 фенове, а предстои да се организират и два фестивала на открито, както и поп концерт.

От повече от 1 година в Нидерландия са забранени събиранията на повече от 100 човека. От средата на октомври баровете и ресторантите в страната са затворени. В последните 6 седмици има и вечерен час от 21 до 4:30 часа. Концертът в „Зиго Доум“ е спазил това ограничение – провел се е от 15 до 19 часа.

Групите
– В група 1 всички хора носят маски през цялото време. Сами решават къде да стоят, но трябва да внимават да няма повече от трима човека на 1 кв. м.
– В група 2 всички носят маски през цялото време и трябва да спазват дистанция от 1.5 метра.
– В група 3 маските са задължителни само при движение, освен това хората трябва да стоят на точно определено място.
– В група 4 всички носят маски през цялото време и има места за седящи.
– В група 5 хората са с маски само по време на движение. Има места за правостоящи и за седящи. За танцуващите има определено от организаторите места, разделени с два стола едно от друго.
– В група 6 няма маски и всеки може да стои където иска и колкото иска.

Още от Свят


loading...