Ана Бърнабич

Световният №1 в тениса Новак Джокович е организирал демонстративната верига „Адриа тур“ с изцяло благородни цели и цялата вина за разпространението на коронавируса е на местните власти в Сърбия. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич, която пое отговорност от името на сръбското правителство.

„Изказвам му пълна подкрепа. Браво на него! Искаше да направи нещо добро за всички нас, не само за Сърбия, но и за целия регион. Искаше да помогне, да събере пари, за което му благодаря. Ако мога, бих поела цялата вина, а него да оставят намира. Това искам най-много. Наша е вината, че отпуснахме мерките, той чу препоръките. Аз съм виновна. Оставете човека на мира, отговорността е моя! За мен тези турнири са една хуманна акция. Подкрепям го напълно!“, заяви Бърнабич, цитирана от bTV.

Веригата „Адриа тур“ беше планирана като серия от четири минитурнира в страни от бивша Югославия – в Белград (Сър), Задар (Хър), Подгорица (ЧГ) и Баня Лука (БиХ) в рамките на четири последователни уикенда от 13-14 юни до 4-5 юли. Надпреварата беше прекъсната преди финала на хърватската спирка по-миналата неделя, когато стана ясно, че куп участници, сред които и Григор Димитров, са с положителни тестове за COVID-19.

Българският топтенисист беше първият потвърден случай, а впоследствие инфекцията беше установена при двама от треньорите му – Кистиан Гро и Алгис Христов, последния му съперник – Борна Чорич (Хър), сръбския тенисист Виктор Троицки, двама от треньорите на Джокович – Марко Паники и Горан Иванишевич, както и при самия Новак и съпругата му Йелена. Бащата на най-добрия тенисист в света – Сърджан Джокович, пък си позволи да набеди Димитров като главен виновник за вълната от положителни проби.

Същевременно сръбският епидемиолог Зоран Радованович защити Джокович за организацията на „Адриа тур“ и отправи тежки обвинения към кабинета на премиера Ана Бърнабич.

„Новак е много умен и пое такъв риск само защото го измамиха. Бяха му казали, че няма проблем с епидемиологичната обстановка. А това не е така. Той напразно повярва на властите и системата. Обстановката беше много по-лоша, отколкото му бяха казали. Новак е виновен единствено заради своята наивност. Кой би могъл да си помисли, че правителството ще го измами?“, коментира Радованович пред Nova.rs.

Самият Новак Джокович, който в последната седмица два пъти публикува извинителни писма до световната тенис общност, отново използва социалните мрежи, за да се обърне към феновете. Този път намиращият се под карантина 33-годишен белградачанин сподели философско послание.

„Корабите не потъват заради водата, която ги заобикаля, а заради водата, която влиза в тях. Не позволявайте на това, което ви заобикаля, да влезе вътре във вас и да ви завлече към дъното“, написа в „Инстаграм“ Джокович, цитирайки сръбския патриарх Павле.

Още от Свят

loading...